Obeležena 107. godišnjica Cerske bitke

 Državnu ceremoniju obeležavanja 107.  godišnjice Cerske bitke, u Spomen kompleksu u Tekerišu, predvodila je ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Darija Kisić Tepavčević, koja je u ime Vlade Srbije položila venac na spomen obeležje srpskim junacima.

“Na današnji dan pre 107 godina, završena je Cerska bitka, koja nas svojim višednevnim trajanjem priseća na vojnike koji su stradali na obe strane, ali sve više za nas ovde u Jadru, to je dan sećanja i na stradale civile.” – rekao je na početku obraćanja gradonačelnik Loznice, Vidoje Petrović.

Pred velikim brojem građana, u prisustvu ministarke Darije Kisić Tepavčević, predstavnika ambasada Slovačke, Češke, Mađarske i Austrije, Vojske Srbije, više gradova i opština, gradonačelnik Petrović je istakao da je ovaj veliki datum istorije podjednako značajan kao i 15. septembar 1918. godine kada se u Velikom ratu dogodio proboj Solunskog fronta ili 11. novembar koji se opravdano i s velikim razlogom obeležava kao Dan primirja.

 “Mi u Loznici, naša država i Vlada, svetkujemo i Cersku i Gučevsku bitku kao antiratne dane, a ne kao dane trijumfa nad poniženim protivnikom. Ova naša saborovanja su zalog za osudu svakog rata ili dani pogleda u budućnost bez rata. To rađa i pitanje da li su mir i pobeda jedno te isto. U svakom slučaju to je nauk da se dani tuge i žalosti za nastradalima valjano prenesu savremenom čovečanstvu“. –istakao je Petrović.

Gradonačelnik Loznice je dalje rekao da nešto više od jednog veka nije dovoljno vreme da bismo zaboravili ko je rat započeo i ko je rat vodio. “ Žrtve srpskog naroda zaslužuju najviše počasti. Ako mi to ovde u Jadru ne budemo pamtili, ko će onda to pamtiti. Svođenje Cerske bitke na žrtve i heroje ne sme nas odvesti u samoobmanjivanje kao što se ne mogu zapostavljati predanja koja su nam raniji stanovnici Srbije ostavili u svojim izvorima. A oni su te lekcije teškom mukom naučili” rekao je Vidoje Petrović ističući da život u ovim krajevima ne sme da stane.

 “Ovog leta imali smo veliku seriju obilazaka  mesnih zajednica gde smo sa građanima dogovorili prioritete i planove daljeg razvoja. To će vam ovde potvrditi i meštani Pomijače, Tekeriša, Donje Sipulje i Jarebica. Grad Loznica zahvaljujući upravo intenzivnom rastu privredne aktivnosti za prvih šest meseci ove godine, ima uvećane prihode za 260 miliona dinara u odnosu na isti period prošle godine. Da bismo mogli da idemo dalje privreda mora da se razvija. Nama treba da sa mladima gradimo budućnost, polako i sigurno stvaramo prostor u koji mogu da ulaze na velika vrata. Odajući poštu junacima Cerske bitke sa ovog mesta želim da poručim –  život u Loznici, život u Srbiji ne sme se zaustaviti. Toliko je u svakom životu bilo stvari kojih smo se pribojavali. A nije trebalo. Trebalo je živeti, pisao je naš jedini nobelovac, Ivo Andrić.” –reči su kojima je gradonačelnik Loznice završio svoje obraćanje.

 Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, dr Darija Kisić Tepavčević, rekla je da je upravo sa Cera, Gučeva i Mačkovog kamena  srpska vojska sa oficirima u prvim redovima, kraljem  Petrom sa sinovima počela da ispisuje slavne stranice srpske vojne istorije.

 “Dela naših predaka su besmrtna. Srpska bojska je porazila Austrougarsku imperiju šest puta  vojno brojniju sa  11 puta više stanovnika. Sa ovog mesta gde su sahranjeni srpski vojnici poručujemo da se prošlost ne zaboravi a da se herojski podvizi cerskih junaka zauvek pamte. To je naše nasleđe i naš ponos” – rekla je Kisić Tepavčević, podsetivši  da je „današnja Srbija isto toliko hrabra i posvećena slobodarskim idejama i očuvanju državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Okrenuvši se budućnosti s ponosom se sećamo naših predaka kao potomci velikih junaka za koje je reč sloboda najveća dužnost i obaveza“, zaključila je ministarka Kisić Tepavčević, nakon čega je izveden umetnički program posvećen Cerskoj bici.

 Organizator državne ceremonije povodom obeležavanja 107. godišnjice Cerske bitke je Vladin Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije u saradnji sa Gradom Loznicom i Centrom za kulturu „Vuk Karadžić“.