U Zvorniku obeležena krsna slava grada: Vladika, premijer i gradonačelnik na čelu litije

Večernjom službom u crkvi Svetog Jovana Krstitelja, svečanom litijom kroz grad i lomljenjem slavskog kolača proslavljena je slava Grada Zvornika Sveta Petka Trnova.

Litija koju je predvodio episkop zvorničko-tuzlanski Fotije i u kojoj je učestvovao i predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković stala je kod spomen obeležja za 1.080 poginulih srpskih boraca gde je episkop služio pomen, nakon čega su gradonačelnik Zoran Stevanović i premijer položili cveće.

Na platou ispred Kasine prvi čovek Zvornika zajedno sa vladikom i premijerom izlomio je slavski kolač.

U besedi episkop Fotije je istakao da zvornička litija, koja je postala tradicija, pokazuje slobodu u veri da se praznik može obeležiti i u hramu i van hramova.

Poželevši srećnu slavu građanima, premijer je najavo da će Vlada i u narednom periodu pomagati Zvorniku, kao što je i do sada, naglasivši da se i sada u gradu realizuje jedna od najvećih posleratnih investicija, a to je dogradnja bolnice, ali da postoje i projekti vezano za sud, za gradsku upravu i drugi.

Gradonačelnik Stevanović čestitao je slavu sugrađanima i poručio da moraju čuvati sve tradicije kao i da je Zvornik jedna velika porodica koju treba čuvati i gde, svako od građana, treba da da svoj doprinos da ta porodica bude srećna i zadovoljna, da njeni članovi rastu i napreduju.

U muzičkom delu programa nastupilo je Prvo zvorničko pevačko društvo „Izvornik“.

Proslava je počela, kao i prethodnih godina, u prepodnevnim časovima u hramu Svete Petke Trnove na Đurđev Gradu, gde je služena sveta liturgija.