Kako se životinje bore sa visokim temperaturama?

Ari/Foto: RTV Podrinje

Tropski dani kojima smo ižloženi nisu samo ljudima teško prihvatljii. Najveći broj kućnih ljubimaca, ali i domaćih i divljih životinja spada u grupu toplokrvnih organizama koji u ovim danima vode bitku sa visokim temperaturama.

Na koji način životinje izlaze na kraj sa vrućinom pitali smo doktora veterinarske medicine Dragana Spasojevića.
Životinje znojenjem odaju višak toplote i na taj način se rashlađuju, ali kada govorimo o psima i mačkama, to nije primaran način. Naime, psi imaju jako malo znojnih žlezda, pa je dominantan mehanizanizam odavanja toplote kod pasa dahtanje. Slična situacija je i sa mačkama – objašnjava doktor.

Spasojević napominje da je sasvim normalno ukoliko vlasnici primete da njihovi kućni ljubimci nisu preterano zainteresovani za aktivnost i vreme provode ležeći, to je samo jedan od načina na koji oni izlaze na kraj sa ovim problemom.
Ono što doktor Spasojević ističe kao veoma bitno jeste da se životinji mora obezbediti dovoljna količina sveže vode za piće u cilju adekvatne rehidratacije i da ne treba izvoditi životinju iz kuće u najtoplijem delu dana ukoliko to nije neophodno.


Visoke temperature predstavljaju izazov i za divlje životinje, koje se, kako navodi Spasojević „svaka na svoj način, svojstven vrsti kojoj pripada“, bori protiv njih. Ono što je specifično kada su u pitanju divlje životinje je to što one koriste dodatne strategije rashlađivanja poput ukopavanja u zemlju, traženje zaklona, kupanje i slično.

Posebno zanimljivo jeste da neke životinje koriste estivaciju. To podrazumeva da se životinja sklanja na neko skrovito mesto gde pada u san ili u stanje mirovanja svodeći svoje metaboličke aktivnosti na minimum.


Kada su u pitanju domaće životinje, najosetljivije na visoke temperature su živina i svinje, iz razloga što nemaju mogućnost da se znoje.

Najotporniji na visoke temperature su konji koji se obilato znoje, dok su najneotpornije ptice.


Na pitanje da li građani mogu učini nešto kako bi pomogli životinjama Spasojević odgovara da treba da se potrudimo da svako ono mesto, gde je to moguće, učinimo dostupnim vodom za piće, što je od vitalnog značaja za ulične pse, mačke ali i ptice.