Vladika Lavrentije dve decenije u okrilju manastira Soko dočekuje mlade na Mobi

U Soko gradu kod Ljubovije, u manastiru Svetog Nikolaja Srpskog, u toku je  jubilarna, 20.  Moba, koja okuplja mlade iz zemlje i dijaspore.

Jedinstvenu manifestaciju mladosti, tradicije i učenja o pravoslavnoj veri ustanovio je episkop  šabački Lavrentije 2001. godine, sa ciljem da se  srpska srednjoškolska i studentska omladina iz zemlje i dijaspore, bolje upozna sa verom, jezikom i istorijom srpskog naroda.

Ove, 2021. godine, Moba se održava sa nešto manjim brojem učesnika zbog aktuelnih epidemioloških mera, ali ipak sa dovoljno mladih  za dobro i kvalitetno druženje.

Učesnici Mobe, pored učešća u bogosluženjima, pripremaju i izvode prigodan program koji se sastoji od recitacija, predstavljanja starih tradicionalnih muzičkih istrumenata, i ono bez čega se ne može, narodnih kola, odnosno neizbežnog folklora i muzike.

Želja da se podigne manastir na Soko gradu, na devet kilometara udaljenom od Ljubovije i u rodnom kraju vladike Lavrentija, gde će se okupljati deca iz otadžbine i dijaspore kroz kulturne aktivnosti, učešće u bogosluženjima, likovne i muzičke aktivnosti, nastala je tokom službovanja vladike u inostranstvu, najpre kao episkopa australijskog a kasnije zapadnoevropskog.

Tokom dve decenije u ovom jedinsvenom saborovanju učestvovalo je preko pet hiljada mladih, i sve ih je pod okriljem manastira dočekao Preosvećeni vladika.

Manastir Sv. Nikolaja podigao je episkop Lavrentije početkom devedesetih godina i lično učestvovao u planiranju i radovima.

Zaslugom vladike ovde je prvo stigao asfaltni put, struja, napravljen je ribnjak, pa mala hidrocentrala, i na kraju bazen i sportski tereni. U konaku manastira svaka soba ima kupatilo tako da je mladima kao i brojnim gostima pružen pun komfor. Ovde se organizuju, pored redovnih bogosliženja, stručna predavanja i akademije.

Godišnje manastir poseti više hiljada vernika i turista, a jedna od atrakcija je i pešačenje do pozlaćenog krsta koji se nalazi na dve stotine metara iznad manastira i na tom putu podignuto je i deset pokajnica.