U susret bratimljenju Zvornika i grčkog grada Drama

Predstavnici grčkog grada Drama, na čelu sa gradonačelnikom Kristodulosom Mamsakosom, borave u višednevnoj poseti Zvorniku u sklopu priprema za bratimljenje ta dva grada. Posetu je organizovalo Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske i Predstavništvo Republike Srpske u Grčkoj. Gradonačelnik Zvornika, Zoran Stevanović, ugostio ih je u gradskoj upravi gde je razgovarano o daljim aktivnostima u susret bratimljenju.  

“Sa gradonačelnikom Zvornika razgovarali smo o saradnji u oblasti ekonomije i kulture. Mi ćemo tokom boravka u ovom gradu imati susrete sa zvorničkim privrednicima kako bi uspostavili kontakte i stvorili uslove za njihovu saradnju sa privrednicima iz grada Drama“ – rekao je nakon sastanka gradonačelnik Mamsakos.

“Osećam se prelepo ovde jer su Srbi i Grci prijateljski narod i povezuju nas jake veze, istorijske, kulturne i religijske. Naši narodi su uvek bili jedni uz druge, posebno u teškim vremenima.“- podsetio je gradonačelnik grčkog grada.

“Susret sa gostima iz Grčke je početak saradnje naša dva grada i nastavak vekovne saradnje i dobrih odnosa naša dva naroda“ – ocenio je Stevanović.

On je objasnio da će Zvorniku mnogo značiti ogromno iskustvo koje Grci imaju u korišćenju novca iz pretpistupnih fondova EU.

 “Grad Drama je jedan od evropskih gradova koji povlače najviše novca iz EU, samo u poslednjem projektnom ciklusu dobili su oko 35 miliona evra. Njihova iskustva umnogome će pomoći organizaciji poslova u našoj gradskoj upravi i planovima za izradu projekata sa kojima možemo konkurisati u evropskim pretpristupnim fondovima“- zaključio je Stevanović.

Kako je najavljeno, Zvorničani će organizovati uzvratnu poseti Grcima, do kraja ove godine.

Najpre će u grčki grad Drama otputovati privredna delegacija Zvornika a zatim i delegacija grada na čelu sa gradonačelnikom Zoranom Stevanovićem.