Vlada Srbije izdvojila 20 miliona dinara za Inovacioni centar u Malom Zvorniku

 Centar za razvoj inovacija u oblasti zaštite životne sredine, za koji je Vlada Srbije izdvojila 20 miliona dinara, opremljen je u okviru Programa podrške podizanju inovacionih kapaciteta jedinica lokalne samouprave na teritoriji Republike Srbije.

Presecanjem vrpce, svečano su ga otvorili Nenad Popović, ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj, i Zoran Jevtić, predsednik opštine Mali Zvornik.

“Novooformljeni Centar će biti na raspolaganju svim zainteresovanim budućim tehnološkim preduzetnicima iz opštine Mali Zvornik i Zvornika u susednoj Republici Srpskoj, zaposlenima u javnom sektoru, malim i srednjim preduzećima, univerzitetskoj zajednici i drugim potencijalnim korisnicima.”- rekao je Jevtić, uz zahvalnost Vladi Srbije što je izdvojila novac za ovaj značajan projekat.  

“Prostorije Centra za razvoj inovacija u oblasti zaštite životne sredine opremljene su najsavremenijom informatičkom opremom i drugim sredstvima što ga čini pogodnim za realizaciju različiih obuka i programa a u svrhu podizanja preduzetničkog kapaciteta u opštini Mali Zvornik, kao i  čuvanja i unapređenja zaštite životne sredine, zaštite od požara, poplava i drugih prirodnih nepogoda, ali i razvoja turističkih potencijala koje ima opština Mali Zvornik.”- dodao je predsednik malozvorničke opštine.

Ministar za inovacije, Nenad Popović, naglasio je da je ovo samo jedan u nizu Inovacionih centara širom Srbije, kakvi će uskoro biti otvoreni i u drugim lokalnim samoupravama.

“Kroz svoj dalji rad Centar će pružiti mogućnost obrazovanja kadrova uz mentorsku podršku domaćih i stranih predavača sa ciljem unapređenja upravljanja i organizovanja u oblasti digitalizacije zaštite životne sredine na teritoriji opštine i stvaranja uslova za efikasniju zaštitu u skladu sa koncepcijom održivog razvoja. Želja je da ovaj Centar pruži podršku mladim inovatorima i doprinese osnivanju što većeg broja startap kompanija koje će razvijati inovaciona rešenja u oblasti zaštite životne sredine.”

U opštini Mali Zvornik očekuju razvoj novih inovativnih rešenja i usluga u oblasti zaštite životne sredine koje imaju potencijal da budu komercijalizovane na domaćem i stranom tržištu. Kao rezultat uključivanja startap kompanija u rad Centra očekuju povratne informacije koje će doprineti unapređenju rada opštinske uprave Mali Zvornik u oblasti zaštite životne sredine, a samim tim i razvoju turističkih potencijala i ponude opštine Mali Zvornik.