Veče lozničke poezije i pesme u Baru

Međunarodno udruženje književnih stvaralac i umetnika „Nekazano“, u caffe – baru „Vesuvio“,  promovisalo je stvaralaštvo članica KUD „Karadžić“ iz Loznice, pesnikinja Nevene Kokanović i Zorke Tošić, kao i Sanje Mavrak, soliste.

Na početku večeri Labud N. Lončar, predsednik udruženja Nekazano, pozdravio je goste iz Loznice a kao iznenađenje večeri predstavio Damira Marasa, iz Delnica, Hrvatska i njegovu suprugu Tatjanu. Kao drugo iznenađenje večeri predstavio je Dejana Spasojevića iz Zvornika, Republika Srpska, direktora izdavačko grafičkog preduzeća “Asoglas”.
U nastavku večeri Lončar je svojim gošćama iz Loznice prepustio vođenje večeri što je Nevena Kokanović fantastično radila.

Najpre je predstavila KUD “Karadžić i svoje klupske prijateljice.
 

KUD „Karadžić“ osnovano je 1850. god. Kao „Podrinska sloga“. Sam Vuk Karadžić podržao je osnivanje društva, a 1890. god. posle smrti Vuka Karadžića društvo menja ime u „Karadžić“. Društvo danas broji oko petsto članova. U njegovom sastavu su: folklorna, književna i guslarska sekcija, kao i pozorište, grupa pevača i slikarska grupa.

Društvo aktivno učestvuje u zemlji i inostranstvu. Pokretač je mnogih manifestacija kao što je „Vukov sabor“ (od 1933. god.), „Vukovi lastari“, „Pesnički pozdrav proleću“, Međunarodni festival folklora i Festival glumačkih ostvarenja.

Dobitnici su brojnih društvenih priznanja i nagrada. Na „Sretenje“ 2021. god, KUD „VUK KARADŽIĆ“ je odlikovano Zlatnom medaljom za naročite zasluge u predstavljanju Republike Srbije a povodom 170. godina postojanja.

Nevena Kokanović, član pesničke sekcije KUD „Karadžić“.  Objavila je tri knjige poezije. Član je Udruženja književnika Srbije od 2002. godine.

 Pesnikinja Zorka Tošić, po zanimanju je doktor specijalista interene medicine. Objavila do sada pet knjiga poezije. Izdavač svih njenih knjiga je Zavičajana biblioteka „Vuk Karadžić“ iz Loznice, koja je najstarija ustanova u gradu. Osnovana je 1868. god., i poseduje oko 100.000 knjiga. Organizuje brojne programe i promocije.

 Sanja Mavrak je član grupe pevača, koji broji dvadeset članova izvođača a specifična je po jednoglasnom i višeglasnom pevanju. Na njihovim nastupima programe izvodi nekoliko solista, dueta i drugih kombinacija pevača. Jedan period Sanja Mavrak je bila umetnički rukovodilac grupe pevača. 2016.god. u „Karadžiću“ održala je solistički koncert. Bila je na brojnim gostovanjima na TV, u zemlji i inostranstvu. Osnivač je klupskih druženja od 2018. godine.

 Posle predstavljanja goste su naizmenično zabavljali pesnici govorenjem svoje poezije i prelepom izvornom pesmom iz lozničkog kraja, zahvaljujući fantastičnom glasu Sanje Mavrak. Gošćama su u govorenju poezije pomogli pesnikinja Gordana Srećković i glumac – pesnik Vladimir Cerović, čitajući pesme gošći.

 U drugom delu večeri Lončar je predstavio pesnika Damira Marasa, iz Fužina, Delnice, – Hrvatska, i njegovu suprugu Tatjanu. Napomenuo je da je Damir multimedijalni umetnik, voditelj radio stanice i vredni promoter udruženja Nekazano. Nekazano je izdavač knjige poezije Marasa u 2020, god. Pored toga, Maras je učestvovao u humanitarnoj večeri za skupljanje sredstava, za kuhinju, koju vode „Žene Bara koje kuvaju srcem“. Tada je i upoznao sadašnju suprugu Tatjanu,  koja takođe sprema knjigu poezije a koju će objaviti Nekazano. Posebno je napomenuo da je Maras upravo došao iz Makedonije gde mu je uručena nagrada za životno djelo.

Nakon toga su Damir i njegova supruga prisutne pozdravili govorenjem svojih pesama.

 Iz Zvornika, Republika Srpska na ljetovanje u Crnu goru došao je Dejan Spasojević, direktor izdavačko grafičkog preduzeća “Asoglas”. A kada je saznao da se ovo veče sprema potrudio se sa udruženjem domaćina da bude gost iznenađenja pesnikinjama iz Loznice i Nekazanom, a sa kojima je već duže u prijateljskom kontaktu i sa kojima sprema neke nove projekte, a na opšte zadovoljstvo. Spasojević  okviru svog radnog iskustva ima sedam  godina rada u „Drina osiguranju“ i deset godina u izdavačkoj kući, koju je osnovao 2008. godine. Trenutno radi kao glavni urednik izdavaštva i štamparije ASoglas iz Zvornika, a ujedno vodi istoimeni klub autora i ljubitelja pisane reči. Tri godine za redom uspešno organizuje „Drinske književne susrete“ i brojne promocije. Pisanjem se bavi od detinjstva, a radove je počeo da objavljuje u školskim časopisima i regionalnim internet portalima. Do sada je objavio tri samostalne knjige i jednu u ulozi koautora. 

Publici se predstavio sa nekoliko proznih radova koje su pročitale njegove prijateljice iz Loznice.

 Da nije kraj iznenađenjima dokazao je Labud N. Lončar uručujući nove, redizajnirane, članske karte Nekazno –  Neveni Kokanović i Zorki Tošić, Sanji Mavrak, kao i Damiru i Tatjani Maras, iz Hrvatske.

Druženje su nastavili uz pesmu i vino a pesnikinje Tošić i Kokanović su potpisivale i poklanjale svoje knjige poezije gostima, na šta su im mnogi prisutni pesnci i pesnikinje uzvratili na isti način, poklanjajući im svoje knjige.

Izvor: http://www.nekazano.me/