Gradsko veće: Novi Prostorni plan

Na redovnom zasedanju Gradskog veća, kojim je predsedavao gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović, utvrđene su odluke o donošenju Prostornog plana i usvajanju Strategije razvoja predškolskog vaspitanja i obrazovanja grada Loznice koji su, kako je na sednici zaključeno, vrlo važni dokumenti koji prate trend privrednog rasta, ekonomskog i infrastrukturnog razvoja našeg grada, većeg priliva stanovništva i zapošljavanja.


Kako je na sednici obrazloženo, ukazala se potreba da se umesto izmena i dopuna prethodnog Prostornog plana iz 2011. godine izradi novi koji je u skladu sa svim aktuelnim propisima, uredbama i standardima što podrazumeva bolju iskorišćenost i namenu zemljišta i javnih površina sa posebnim akcentom na izgradnju moderno uređenih stambenih i poslovnih kompleksa.


Predsednik Veća, gradonačelnik Petrović, ukazao je na značaj Strategije predškolskog vaspitanja i obrazovanja grada Loznice s obzirom na znatno uvećanju privrednu aktivnost, dolazak investitora i otvaranje velikog broja novih radnih mesta što je dovelo do doseljavanja stanovnika i rasta nataliteta koji je u Loznici iznad republičkog i proseka Okruga.

Kako je rekao, unapređenje predškolskog vaspitanja je ključno za zdrav i pravilan psiho-fizički razvoj dece, što se ogleda kroz obezbeđivanje adekvatnih uslova za rad i boravak u Predškolskoj ustanovi „Bambi“ pre svega uz podršku Grada Loznice, države, predsednika Srbije i resornih ministarstava. Gradonačelnik Petrović je istakao da će pored izgradnje novog vrtića u Lozničkom Polju kapaciteta 270 mesta i dalje raditi na adaptaciji postojećih obdaništa, obuci vaspitača i stručnih kadrova kako bi obezbedili što kvalitetnije sadržaje i programe za decu.


Na Veću su utvrđene i tačke koje se odnose na energetsku efikasnost i sanaciju stambenih objekata za fizička lica i privredne subjekte u skladu sa javnim pozivima za lokalne samouprave koje je raspisalo Ministarstvo rudarstva i energetike, izveštaji o poslovanju lokalnih ustanova i organizacija i o radu Gradske uprave, navodi se u saopštenju.