Zaključak sa zasedanja Štaba: Pojačati kontrolu inspekcijskih službi

Prema informacijama koje su prenete iz lozničke Bolnice i Doma zdravlja, a potom i Gradske uprave i Policijske stanice na zasedanju Gradskog štaba za vanredne situacije, trenutna situacija sa zaraznom bolešću Kovid 19 ocenjuje se stabilnom i mnogo boljom nego u prvom polugodištu. Na bolničkom lečenju trenutno je dva pacijenta, ali su na snazi i dalje sve propisane mere i uputstva Vlade Srbije i Ministarstva zdravlja donete 16. i 17. juna ove godine.

Zbog prepoznatljive pojave novog Delta virusa Kovid, nalaže se svim raspoloživim inspekcijskim službama kontrola propisane razdaljine u zatvorenim objektima ugostiteljstva, na mestima gde se organizuju slavlja i privatne proslave, u javnom prevozu, na sportskim i rekreativnim manifestacijama i velikim trgovinskim lancima. Radi veće bezbednosti i pružanja podrške primeni protivepidemijskih mera potrebno je da sve inspekcijske službe, komunalna milicija i pripadnici MUP – a uporedo uspostavljaju savetodavne, profesionalne i preventivne kontakte u cilju sprečavanja novog epidemijskog talasa, zbog čega uvek postoji latentna opasnost da se bolest proširi i bukne na svakom mestu.

Gradski štab za vanredne situacije je usvojio informaciju o dosadašnjem radu sistema protivgradne zaštite. Svih devet automatskih protivgradnih stanica su aktivne, dobro opremljene raketama i do sada su odgovorile na izazove protivgradne zaštite na 612 kvadratnih kilometara teritorije grada Loznice. Programom mera podrške ruralnom razvoju i poljoprivredne politike, iz budžeta je izdvojeno četiri miliona dinara za nabavku novih 90 raketa, što će uz prenete zalihe još 91 rakete, kako je ocenjeno, biti dovoljno za sigurnu i pravovremenu odbranu od grada do kraja sezone.

Usvojene su informacije o aktivnostima kroz preventivne i operativne mere zaštite i spasavanja od požara. Iz Štaba je upućen apel javnosti preko medija da se tokom leta ne pali trava i nisko rastinje na otvorenom prostoru i obradivim površinama, u blizini šuma jer to predstavlja opasnost za bezbednost građana i imovine.

Prihvaćena je informacija Javnog preduzeća Vodovod i kanalizacija o kontinuiranom i kvalitetnom snabdevanju pijaćom vodom i dobroj tehničkoj ispravnosti svih hidranata u gradskim i seoskim mesnim zajednicama.