GRADSKI ŠTAB ZA VANREDNE SITUACIJE UPOZORAVA SVE GRAĐANE: Ne palite travu i nisko rastinje

GRADSKI ŠTAB ZA VS LOZNICA, apeluje na građane da ne pale travu i nisko rastinje na otvorenom prostoru, na obradivim površinama u blizini šuma, zbog izazivanja opasnosti po bezbednost građana i imovine.

Mole se građani, da ukoliko primete, da neko pali travu i nisko rastinje ili primete već postojeći šumski ili požar na otvorenom prostoru, odmah obaveste Vatrogasno spasilačku jedinicu na telefon 193, Policijsku stanicu na telefon 192 ili Operativni centar 112 na telefon 1985, kako bi se sprečilo dalje širenje požara.

Podsećamo da je Zakonom o zaštiti od požara, zabranjeno spaljivanje strnih useva, smeća na otvorenom, biljnih ostataka, kao i da su za nepoštovanje ove odredbe, Zakonom predviđene visoke novčane kazne: za pravna lica 300.000 do 1.000.000 dinara, a za fizička lica od 10.000 do 50.000 dinara.

Izazivanje požara predstavlja opasnost po život i imovinu građana, regulisano je Krivičnim zakonikom RS, članom 278. Zakonika za Krivična dela protiv Opšte sigurnosti ljudi i imovine i za izazivanje opšte opasnosti za učinioce su predviđene visoke zatvorske kazne od 6. meseci do 5. godina zatvora i novčana kazna, navodi se u saopštenju Štaba za vanredne situacije Grada Loznica.