Loznica: Zajedno u podršci roditeljima i deci sa smetnjama u razvoju

Grad Loznica je  uspešno realizovao projekat „Zajedno u podršci  roditeljima i deci sa smetnjama u razvoju“ u periodu od avgusta 2020. do jula 2021. godine.

Projekat je realizovan u okviru programa „Podrška Vlade Švajcarske razvoju opština kroz unapređenje dobrog upravljanja i socijalne uključenosti – Swiss PRO“, koji podržava Vlada Švajcarske u saradnji sa Vladom Srbije, a sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u partnerstvu sa Stalnom konferencijom gradova i opština (SKGO). 

Glavni cilj projekta je bio uspostavljanje i razvoj savetodavne i  socioedukativne usluge i poboljšanje kvaliteta života dece sa invaliditetom i  smetnjama u razvoju kao i njihovih porodica/staratelja.

Ovom uslugom sicijalne zaštite obuhvaćeno je 30 dece sa smetnjama u razvoju,  22 dečaka i 8 devojčica.

Rad sa roditeljima i decom i stručna podrška u razvoju socijalnih veština sprovodila se pod stručnim nadzorom psihologa, defektologa, logopeda – oligofrenologa koji poseduju iskustva u radu sa ovom ciljnom grupom.

U prostorijama omladinskog centru su organizovane radionice uz značajnu podršku volontera Omladinskog centra.

Održano je 120 radionica sa decom i 80 radionice sa roditeljima. Stručni tim je izvršio  analizu mentalnih, psiholoških i socijalnih karakteristika svakog deteta  napravljen je individualni plan i  izvršena  procena na osnovu potreba i uvida u dokumentaciju svakog detata.

Rad se odvijao kroz individualni i grupni rad – radionice u skladu sa potrebama svakog pojedinačnog deteta:  razvoj motorike,  aktivnosti za razvoj slušanja i  koncentracije, aktivnosti za razvoj svesti o sebi  i drugima, aktivnosti za razvoj komunikacionih veština, vežbe  razvijanja koordinacije pokreta i motorike, ritma, razlikovanje prostornih odnosa, i sl., a za decu sa autizmom kroz igru i vežbe za uspostavljanje kontakta, vežbe razumevanja, održavanja pažnje na aktivnostima i dr.

Roditelji su u prezadovoljni programom radionica, efektima i dostignućima dece. Dobri rezultati i postignuća projekta su bili  zapažane od strane donator pa je  Loznica bila primer dobre prakse u realizaciji ove usluge socijalne zaštite.

Projekat je privukao pažnju javnosti pa su pojedini loznički privrednici učestvovali u doniranju novogodišnjih paketića.