U Biblioteci Vukovog zavičaja večeras promocija Marojevićevog romana o stradanju u XX veku

U četvrtak, 8. Jula 2021, u 19.00 Biblioteka Vukovog zavičaja organizuje književni susret sa Igorom Marojevićem, autorom najnagrađivanijeg romana u 2020. i 2021. godini – “Ostaci sveta”.


Roman “Ostaci sveta” je dobitnik nagrada: “Tronoški rodoslov“, “Solarisov roman godine”, nagrade “Meša Selimović“ za 2020, nagrade grada Beograda “Despot Stefan Lazarević” i nagrade “Zlatni beočug“ za 2020.

Roman se bavi tragičnom sudbinom čoveka od Španskog građanskog rata, preko Jasenovca, pa do NATO bombardovanja krajem devedesetih godina prošlog veka. Ovo je prvi roman o Jasenovcu kao dominantnoj temi, kao i pokušaj da se prikažu sva stradanja dvadesetog veka.


“Ostaci dana“ su svojevrsna storija stradanja u dvadesetom veku.
U vremenu visokoideologizovanih i pristrasnih štiva kojima obiluje savremena književnost, autor uspeva da u svoju naraciju uvede poliperspektivnost u predočavanju zločina: od Jasenovca i Blajburga do Kravice i Srebrenice.
Na taj način izbegava pojednostavljenje psiholoških profila i “levih“ i “desnih“, i zločinaca, ali i žrtava, u korist njihove istorijske uverljivosti i romaneskne uzbudljivosti.


Igor Marojević rođen je 12. jula 1968. godine u Vrbasu. Njegov otac bio je pripadnik tehničke inteligencije, majka je predavala srpski jezik. Diplomirao je srpski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu.

Svoju novelu “Obmana Boga“ objavio je 1997. godine, a onda i romane “Dvadeset četiri zida“ (1998, 2010), “Žega“ (2004, 2008), “Šnit“ (2007, 2008), “Parter“ (2009) i “Majčina ruka“ (2011), kao i zbirke priča “Tragači“ (2001) i “Mediterani“ (2006, 2008) i knjigu eseju “Kroz glavu“ (2012). Njegova dela ili njihovi odlomci objavljivani su na španskom, portugalskom, katalonskom, makedonskom, nemačkom, engleskom, italijanskom, slovenačkom, mađarskom, ukrajinskom, češkom, grčkom, danskom i bugarskom jeziku.O savremenim problemima piše bilo neposredno (“Parter“, “Mediterani“, “Dvadeset četiri zida“), bilo da ih izmešta u prošlost (“Žega“, “Šnit“, “Majčina ruka“). Sa ove tri knjige započinje ciklus još uvek nedovršenog petoknjižja “Etnofikcija“. Začetnik je istoimene poetike koja je izvršila izvestan uticaj na nekoliko mlađih srpskih autora od kojih je najupečatljiviji svakako Dejan Stojiljković, čiji roman „Konstantinovo raskršće“, takođe objavljen u Laguni, daje sebi sličnu „slobodu“ u rekonstruisanju istorije.


Marojević je po nekim kritičarima začetnik tzv. krtog realizma. Uz njegovu prozu se pominju i odrednice neorealizam, trans, snajperska proza, generacija miks. Napisao je dramu “Nomadi“ koja je u produkciji barselonskog Instituta za teatar izvođena 2004. godine na katalonskom i španskom jeziku. Na BELEF-u 2008. godine izveden je dramski komad “Tvrđava Evropa“, srpska praizvedba drame “Nomadi“, kao autorski prevod sopstvene drame.

Po njegovom romanu “Dvadeset četiri zida“ u Beogradskom dramskom pozorištu izvođena je istoimena pozorišna adaptacija 2003/2004. Takođe u BDP se od 2009. do 2011. izvodio njegov drugi komad „Bar sam svoj čovek“. Po motivima njegove drame “Radovan 2013.“ novosadska trupa Jorik je izvela istoimenu predstavu 2013.


Sa španskog je preveo, između ostalog, četiri knjige Roberta Bolanja.U izdavačkoj kući “Laguna“ petogodišnji autorski ugovor potpisao je 2005. Nakon što su njegovi Mediterani otvorili Laguninu ediciju “Meridijan“, kada se mesto urednika ispraznilo, logičnim se ispostavilo da njen prvi autor postane urednik. Za roman “Žega“ dobio je nagradu “Stevan Pešić“ i nagradu iz fonda “Borislav Pekić“, a za knjigu eseja “Kroz glavu“ nagradu “Desimir Tošić“. Dok je u nekim srpskim književnim časopisima bio zabranjen autor, u Zagrebu mu je kultni časopis “Quorum“ posvetio opsežan tematski blok u broju 4-5-6 od 2012. godine. Član je Srpskog i Katalonskog PEN Centra. Jedan je od osnivača Srpskog književnog društva, preko kojeg ostvaruje status samostalnog umetnika od 2002. U poslednjem izdanju “Kratke istorije srpske književnosti“ Jovana Deretića, najmlađi je zastupljeni prozni autor, navedeno je na zvaničnoj fb stranici Biblioteke Vukovog zavičaja.