Četvrti po redu festival LilaLo održaće se od 9. do 12. jula u Loznici, Tršiću i Banji Koviljači

LilaLo tim 2021

Muzičko scenski festival koji afirmiše stvaralaštvo mladih, posvećen narodnom običaju lilanje, po četvrti put pred publiku donosi bogat trodnevni program.

Lozničani i posetioci će moći da uživaju u performansima, uličnim predstavama, izložbama, nastupima kulturno umetničkih društava, etno bazarima, interaktivnim radionicama, koncertima, da zaigraju u kolu za dukat i učestvuju u lilanju, koje se po tradiciji održava u porti hrama Pokrova Presvete Bogorodice uoči Petrovdana.

Festival LilaLo svečano će biti otvoren u petak 9. jula u ulici Jovana Cvijića, pešačkoj zoni, premijerom dokumentarnog filma o manifestaciji i koncertom kvarteta Uveritira i grupe Solo.

Drugog i trećeg dana festivala koncertna scena se seli na saborište u Tršiću, gde će nastupiti dr Nele Karajlić i grupa Negativ.

Tokom trajanja manifestacije programi će se odvijati na tri lokacije, u Loznici, Banji Koviljači i Tršiću.

Ulaz za sve programe je slobodan, a tokom festivalskih dana biće organizovan i besplatan autobuski prevoz na relaciji Banja Koviljača – Loznica – Tršić.

LilaLo festival organizuje Turistička organizacija grada Loznice, uz podršku Grada Loznice, Ministarstva kulture i informisanja i Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, a u saradnji sa Centrom za kulturu „Vuk Karadžić“, Kancelarijom za mlade, Crkvenom opštinom lozničkom, brojnim udruženjima građana i pojedincima.

U Podrinju i Loznici zadržao se običaj da se uoči velikog praznika Petrovdana (12.jul) pale lile koje se prave od mlade kore divlje trešnje ili breze na štapu od leske. Lile se pale uz velike obredne vatre i obično se to radi na mestima gde se narod okuplja, na trgovima, raskršćima i u tom kolektivnom činu najviše učestvuju deca i mladi.

Običaj lilanja je upisan u nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Republike Srbije.