Vidovdan

Pravoslavni vernici danas proslavljaju Vidovdan, praznik  koji u srpskom narodu nosi snažan istorijski značaj zbog niza sudbinskih događaja. 

Vidovdan kao državni praznik obeležava se radno, a u spomen na Kosovski boj koji se odigrao 28. juna 1389. godine na Gazimestanu i predstavlja sećanje na Svetog velikomučenika kneza Lazara i svete srpske mučenike, kao i na poginule u svim ratovima.

Srpska pravoslavna crkva Vidovdan je prvi put unela u svoje kalendare krajem 19. veka, iako u spisima ne postoji svetac sa ovim imenom.

Otac Miloš Petrović, objašnjava da Crkva, što se tiče svog bogoslužbenog kalendara, razlikuje one najveće hrišćanske praznike, pre svega Gospodnje i Bogorodičine, a da je Vidovdan simbol hrabrosti Srba.

– Po značaju koji ima Vaskrs za celokupno hrišćanstvo  tako je i Vidovdan značajan, u nekom nacionalnu smislu, za srpski narod, i možemo slobodno da kažemo da on predstavlja osovinu nacionalnog identiteta –  ističe Petrović.

Vidovdan je nepokretni verski praznik koga praznuju Srpska pravoslavna crkva i Bugarska pravoslavna crkva 28. juna i jedan od najvećih srpskih praznika. Spada u nepokretne praznike, a po starom kalendaru je 15. juna.

Za vernike Srpske pravoslavne crkve (SPC) Petrovski post, ove 2021. godine, počinje na Vidovdan.

Petrovski post naziva se još i apostolski, i traje do praznika Svetih apostola Petra i Pavla, koji SPC slavi 12. jula.

Početak Petrovskog posta je pokretan, jer zavisi od Vaskrsa, a završetak je fiksan. Zbog zavisnosti početka ovog posta o Vaskrsu, Apostolski post najkraće može da traje jednu sedmicu i jedan dan, a najduže šest sedmica.