Završeni Mićini i Verini dani

Ovogodišnja dvodnevna manifestacija „Mićini i Verini dani“ posvećena stvaralaštvu Miće Popovića i njegove supruge, Vere Božičković Popović, otvorena je izložbom pod nazivom „Grafika u umetnosti Miće Popovića”. U legatu umetnika prikazani su njegovi radovi iz ciklusa “Ljudi” i “Meksiko” pored grafika koje su deo Stalne postavke.

Pozdravnu reč uputila je Snežana Nešković Simić, direktorka Centra za kulturu, koja je podsetila da je Mića Popović proglašen za počasnog građanina i velikana Loznice, što dovoljno govori o tome na koji način se grad odnosi prema znamenitim ličnostima i događajima.

“Na ovaj način se dostojno odužujemo Mići Popoviću i uvek treba isticati koliko smo ponosni na njega i njegova dela. On je najveći umetnik druge polovine 20. veka “, rekla je Nešković Simić.

O izložbi je govorila Marina Cvetanović, kustos istoričar umetnosti, naglasivši da ova postavka oživljava suštinu same umetnosti.

“ Male po formatu, ove Mićine grafike, svojom umetničkom veličinom prkose velikim platnima. Mića je virtuozan u grafici a okosnica njegovog celokupnog opusa je čovek “, rekla je Cvetanović.

U ime gradske uprave, manifestaciji su prisustvovali Ljubinko Đokić, pomoćnik gradonačelnika i Tanja Glišić Matić, načelnica Odeljenja za društvene delatnosti.

Đokić je, podsetivši na detalje iz života Miće Popovića i značaj njegovog stvaralaštva, poručio – “Ponosni smo što je Mića Popović rođen u našem gradu i najmanje što možemo, kao Lozničani, je da obeležavamo godišnjicu njegovog rođenja kroz ovu manifestaciju, što mi i činimo.“

Drugog dana manifestacije, predstavljen je novi broj časopisa za kulturnu istoriju Jadra – Prizor.

Ideja za pokretanje ovog časopisa bila je da se kulturna istorija našeg kraja poveže sa imenom akademika Miće Popovića, koji je u svom rodnom gradu ostavio slike i predmete od neprocenjive vrednosti. Do sada je objavljeno 20 brojeva. Svako izdanje časopisa sadrži temat koji je posvećen značajnoj ličnosti iz srpske umetnosti i nauke. Pored temata, časopis sadrži i rubrike posvećene stvaralaštvu Miće Popovića i njegove supruge Vere koja je, takođe, bila istaknuta slikarka u drugoj polovini dvadesetog veka. Izdvaja se i rubrika Otkrivanja, u okviru koje se objavljuju zanimljivi tekstovi iz oblasti istorije, etnologije, arheologije i društvenog života zajednice. Dvadeseti broj časopisa „Prizor“ posvećen je jubileju – šezdeset godina od uručenja Nobelove nagrade Ivi Andriću. O časopisu su govorili profesor emeritus dr Stevan Stanković i Emilija Popović, master profesor jezika i književnosti.