Festival veterana folklora u Loznici, Banji i Tršiću

U organizaciji ansambla veterana folklora KUD „Karadžić“, uz podršku Turističke organizacije i Centra za kulturu, u Loznici je danas (12.06) počeo 18. Festival veterana folklora.

Program se istovremeno odvija u Loznici i Banji Koviljači. Učestvuje desetak ansambala iz više gradova Srbije i Republike Srpske, među kojima su Šabac, Obrenovac, Valjevo,Sevojno, Brčko, Beočin.

Folkloraši su najpre odigrali zajedničko kolo ispred Vukovog doma kulture, odakle je krenuo defile kroz grad do amfiteatra crkve Pokrova Presvete Bogorodice.

Ljubitelji tradicionalnih igara uživali su u nastupima folklornih ansambala u amfiteatru kod stare crkve

Festival veterana folklora svečano je otvorila direktorka Turističke organizacije grada, Snežana Perić, koja je poželela dobrodošlicu učesnicima i rekla da je ovaj koncert zapravo početak programa u susret obeležavanju Dana grada Loznice.

“Ova manifestacija je prilika da posetioci uživaju u lepom programu nakon svih teškoća koje je donela pandemija virusa korona. Ovo je takođe jedan od načina za promociju našeg grada i lepota ovog kraja, jer su učesnici stigli iz više gradova u okruženju. Priliku da uživaju u nastupu kulturno – umetničkih društava ima i publika u Banji Koviljači, gde se koncert održava u amfiteatru crkve Svetih apostola Petra I Pavla, dok će u nedelju u 12 časova festival biti nastavljen na saborištu u Tršiću.“ – rekla je Perić.

Dodala je da ovo nije jedini program koji Turistička organizuje u susret Danu grada. U nedelju će, u parku u Banji Koviljači, od 16 do 18 časova biti održan prvi Festival statua i uličnih svirača odakle će se učesnici preseliti u Loznicu na gradsko šetalište gde će program početi u 19 časova. Pretpraznični program biće nastavljen mini koncertom Kreativnog kursa gitare.