SUTRA SPASOVDAN – Slava Loznice i hrama na Lagatoru

Foto: Aleksandar Stojanović

Srpska pravoslavna crkva (SPC) proslaviće sutra Spasovdan ili Vaznesenje Gospodnje, hrišćanski praznik koji se obeležava 40 dana nakon Vaskrsa.

Spasovdan je jedan od deset praznika koji je posvećen Isusu Hristu i uvek se slavi četvrtkom. Prema hrišćanskom verovanju, Hristos je vaskrsenjem pokazao da je jači od smrti i 40 dana kasnije njegovi su se učenici nalazili za trpezom. 

Da bi u tome uspeli, Hristos im je obećao Duha utešitelja i zapovedio da do silaska Duha Svetoga ne izlaze iz Jerusalima. Tako su mogli preneti Hristovu veru u svet i time ljude spasavati u veri – odatle naziv Spasovdan.

Večernja služba, koja se služi u sredu uoči Vaznesenja, vrši se u skladu sa crkvenim tipikom, takozvano odanije Pashe, neka vrsta opraštanja sa Vaskrsom. U lozničkim hramovima služba počinje u 18 časova.

Povodom Spasovdana, krsne slave Loznice, u novom hramu posvećenom Vaznesenju Gospodnjem, na Lagatoru, biće služena sveta liturgija i lomljenje slavskog kolača. Zbog epidemioloških mera, ove godine, izostaće litija od stare, hrama posvećenom Pokorovu Presvete Bogorodice na Šancu, do nove crkve.

Spasovdan je i slava manastira Visoki Dečani i Grada Beograd.

Koliki je značaj Spasovdana govori podatak da je najstariji istorijsko-pravni dokument srpske srednjovekovne države – Dušanov zakonik obnarodovan baš na Spasovdan 1349. godine.