Mladom čoveku potreban je ideal oličen u Vuku, Savi, Andriću ili Tesli, poruka je sa Đačkog sabora

Podizanjem saborske zastave i Himnom Vuku u izvođenju Hora Gimnazije pod dirigentskom palicom Darka Nestorovića, na saborištu u Tršiću je počela završnica ovogodišnjeg, jubilarnog, Đačkog Vukovog sabora.

Prošlogodišnji đak generacije SŠ “Sveti Sava” Joka Stanojević izabrana je da uputi pozdravnu reč đacima i posetiocima đačkog saborovanja. Ona je predstavljala Srbiju na Međunarodnoj olimpijadi iz hemije održanoj u Mađarskoj pre dve godine.

Najpre je istakla da joj je čast da govori u ime Vukovih sledbenika i bude tihi čuvar tradicije koji nastavlja priču za očuvanje identiteta.

“Identitet jednog grada čine spomenici i građevine koji se u njemu mogu videti, ljudi koji u njemu žive ili su živeli, njihova dela, reke koje kroz njega protiču, a iznad svega, identitet jednog grada čine priče koje se na osnovu navedenog mogu ispričati. Govoriti danas kako bi se sačuvala prošlost jeste naša obaveza. Na to nas opominje i ovaj dan i ovo mesto. Opominje nas ličnost Vuka Karadžića, duh čoveka koji je imao sposobnost da razmišlja kroz tri vremena – prošlost, sadašnjost i budućnost. Zahvaljujući toj njegovoj umešnosti mi smo danas tu. Omogućio nam je budućnost čuvajući tradiciju. Namera mi je da sa ovog mesta, danas, ponos koji osećam jer pripadam ovoj i ovakvoj kulturi, prenesem i na vas, druge Vukove sledbenike. Mladom čoveku potreban je ideal oličen u Vuku, Savi, Andriću ili Tesli. Ideal koji će podsticati na obrazovanje, vaspitanje, negovanje tradicije i samim tim očuvanje nacionalnog identiteta. Ako ne pamtimo i ne stvaramo priče o najboljim među nama i naša budućnost je ugrožena.” – poručila je Joka Stanojević.

Posetioci su u nastavku imali priliku da pogledaju predstavu „Srce u junaka Kraljevića Marka“, u režiji Juga Radivojevića koju su izveli članovi Malog pozorišta “Duško Radović“ iz Beograda.

Ovogodišnji Đački Vukov sabor organizovao je loznički Centar za kulturu uz podršku Grada Loznice, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.