Utočišta za Bartuline brodove

U galeriji „Atrijum“ Biblioteke grada Beograda, sinoć je otvorena izložba „Utočišta“ slikara Dragana Bartule. Loznički umetnik se, pored slika iz novog ciklusa, koje deluju koliko nestvarno toliko i realno, prestoničkoj publici predstavio i kroz skulptorski medijum.

Foto: Rajko Karišić

Program otvaranja upriličen je pred brojnim poštovaocima Bartulinog rada, a publika u Beogradu će u narednim danima moći da se susretne sa postavkom slika, na kojima dominiraju brodovi kao osnovna inspiracija, a koji su obuhvaćeni i u vajarskom opusu umetnika.

U ime domaćina ljubitelje likovne umetnosti pozdravila je Nataša Ril, kustos Galerije i istoričar umetnosti, dok je o Bartulinom radu i preokupaciji brodovima, govorio je mr Danilo Vuksanović, akademski slikar iz Novog Sada. Stihove Svetislava Mandića, posvećene umetniku, kazivao glumac Branislav Platiša.
„Neverovatan stvaralac, Dragan Bartula, njegovo ime već sve govori. „Utočište“ – da li je to privid ili ga samo možemo pronaći u korenima, tradiciji. Simboli, kolorit, forma, kompozicija, autenticnost i detalji  podsetnik su za postojanje, snove, ostvarenja, teret, vreme, prolaznost. Šta je zapravo važno u svim vremenima a posebno danas? Njegovi radovi odišu magijom ljubavi prema prirodnom koju na žalost u današnje vreme većina zaboravlja“, jedan je od komentara publike na otvaranju izložbe.

Reprezentativna izložba, u kojoj brodovi Dragana Bartule pričaju, izazivaju kako nemir tako i spokoj, i kojom nas umetnik spaja sa kreacijom, božanskom, biće dostupna postiocima „Atrijuma“ do 8. juna.

Foto: Rajko Karišić