Đački Vukov sabor – otvaranje

Najmasovnija đačka manifestacija u Srbiji, 50. Đački Vukov sabor, počela je u Vukovom domu kulture Himnom Vuku, Stevana St.Mokranjca, u izvođenju Hora Gimnazije pod rukovodstvom Darka Nestorovića.

Publici se zatim, recitacijom, predstavila Lena Popović, pobednica Okružne smotre recitatora “Pesniče naroda mog”.

Manifestaciju Organizuje loznički Centar za kulturu uz podršku Grada Loznice a ovom prilikom je pomoćnik gradonačelnika, Ljubinko Đokić, poručio da je Đački Vukov sabor manifestacija koja je nastala po uzoru na Vukov sabor, koji se organizuje u čast našeg velikog reformatora Vuka S. Karadžića, i da svakog maja okuplja veliki broj đaka iz cele Srbije, ali i zemalja iz regiona.

“Namera nam je da Tršić i Loznica, u danima Đačkog sabora, budu stecište mladih koji će narodnu tradiciju i Vuka Stefanovića Karadžića doživeti kao podsticaj za dublje istraživanje i za novo i savremeno upoznavanje naše kulture, i njeno poređenje sa drugim kulturnim nasleđem drugih naroda. Tako će se omogućiti formiranje budućih naraštaja na čvrstim temeljima naše kulture i tradicije i samim tim omogućiti mladima da postanu tvorci kulturnog identiteta naše zemlje.”- poručio je Đokić.

S obzirom da je ovogodišnji Đački sabor u znaku 60 godina od uručenja Nobelove nagrade Ivi Andriću, za svečano otvaranje je izabrana predstava „Aska i vuk“ u izvođenju Malog pozorišta „Duško Radović“ iz Beograda.