Završen 14. Festival glumačkih ostvarenja

Dodelom nagrada najboljim glumcima i predstavom u čast nagrađenih  sinoć (17.05.) je završen ovogodišnji Festival glumačkih ostvarenja koji je, tokom sedam dana, sa uživanjem i oduševljenjem pratila loznička publika željna pozorišne umetnosti.

Stručni žiri u sastavu: Branislava Ilić , Snežana Nešković Simić i Dragan Tošić, vrednovao je glumačka ostvarenja u predstavama amatera iz  Novog Sada, Jagodine, Sokobanje, Požarevca, Leskovca i Smederevske Palanke.

“Žiri konstatuje da su glumci u većini predstava uspešno obavili glumačke zadatke. Sve predstave su zadovoljile određene umetničke kriterijume zahvaljujući akterima koji su shvatili da je glumac najznačajniji vidljivi deo predstave.”- rekao je predsednik žirija Dragan Tošić.

U kategoriji mladi glumac Festivala, žiri je za najboljeg proglasio Davida Mijatovića, za ulogu Zorana Petrovića u predstavi „Luda  lova“ po tekstu Reja Kunija –  Novosadskog amaterskog pozorišta „Šmiranti“ iz Novog Sada u režiji Boška Petrova.

Za nagradu u kategoriji epizodnih ženskih uloga žiri je odlučio da nagradu dodeli Bojani Stefanović, za ulogu Avdike u predstavi „Bliži nebu“ po tekstu Željka Hubača, u izvođenju Amaterskog pozorišta „Dramateri “ Leskovačkog kulturnog centra, a u režiji Darka Zloporubovića.

U kategoriji najboljih muških epizodnih uloga nagrada je pripala Petru Mitiću,  za ulogu Radojka u predstavi „Opet plače, al’ sad od sreće “  Gradskog pozorišta Jagodina, po tekstu Novice Savića, u režiji Branka Popovića.

Žiri je nagradu za najbolju glavnu žensku ulogu na festivalu dodelio Nataši Rokvić za ulogu Rade u predstavi „Umorni “  Pozorišta „Milivoje Živanović“, iz Požarevca po tekstu Nebojše Romčevića, u režiji Fuada Tabučića.

Nagradu za najbolju glavnu mušku ulogu dobio je Nenad Stanisavljević za ulogu Borisa u predstavi „Moja žena se zove Boris“ Amaterskog „SB“ pozorišta iz Sokobanje po tekstu Rafija Šarta u režiji Mirjane Milenković.

I ove godine dodeljena je nagrada “Petar Grujić” za glumački doprinos u radu pozorišta a žiri koji čine raniji dobitnici te nagrade odlučio je da ovo priznanje dobije Velizar Kondić koji je kao glumac prvi put nastupio 2010. godine a 2012. je izabran za upravnika Pozorišta KUD Karadžić.