Loznički Muzeji za 10

Centar za kulturu „Vuk Karadžić“ Loznica će i ove godine, od 12. do 18. maja 2021. godine, učestvuje u manifestaciji „Muzeji za 10“.

Prvog dana manifestacije, u Muzeju jezika i pisma u Tršiću, održana je prezentacija „Muzeji jezika – Prostori za stvaranje bogatije budućnosti“, autora Ane Čugurović, kusotsa etnologa/antropologa u Centru za kulturu, dok je u Muzeju Jadra otvorena izložbu fotografija „Stvorene da svedoče – fotografije doktora Arijusa van Tinhovena sa balkanskih ratišta 1912-1916“ autora dr Vladimira Krivošejeva, muzejskog savetnika – istoričara u Narodnom muzeju u Valjevu.

U okviru ovogodišnje manifestacije Muzeji za 10 pokrenut je nagradni konkurs „Predstavi svoj omiljeni muzejski predmet“. Poziv je otvoren za sve kreativne osobe, a naročito mlade, koji na ovaj način žele da iskažu talenat i inovativnost, i svoju prizmu sagledavanja rada muzeja.


Za vreme trajanja manifestacije „Muzeji za 10“ posetioci će biti u mogućnosti da pogledaju izložbene postavke Centra za kulturu „Vuk Karadžić“ Loznica:
• „Zapisi u glini“ autorke Aranke Mojak, Kaligrafska radionica, Znamenito mesto Tršić, 9-17 časova;
• Stalna postavka u Muzeju Jadra, Loznica, 8-19 časova;
• Stalna postavka slika Miće Popovića i Vere Božičković Popović, Loznica, 9-19 časova;
• Spomen kompleks „Cerska bitka“, Znamenito mesto Tekeriš, 9-17 časova.

U okviru manifestacije „Muzeji za 10“ biće obeležena i 17. Evropska noć muzeja. Ovaj program biće održan u subotu, 15. maja.

Radno vreme u objektima Muzeja Jadra i Stalne postavke slika Miće Popovića i Vere Božičković Popović tokom Evropske noći muzeja biće od 17 do 22 časa.