U Loznici obeležen Dan pobede nad fašizmom

Grad Loznica i gradska organizacija SUBNOR-a obeležili su 9.maj,Dan pobede nad fašizmom, polaganjem venaca na Partizanskom groblju.

Vence su položili predstavnici GO SUBNOR Loznica, u ime gradske uprave Ljubinko Đokić, pomoćnik gradonačelnika, predstavnici pojedinih političkih partija, udruženja koja neguju tradiciju narodno – oslobodilačkih ratova i drugi građani.

Prisutnima se obratio pomoćnik gradonačelnika, Ljubinko Đokić, rekavši da je 9. maja 1945. dobro pobedilo zlo, a u toj pobedi učestvovali su i naši preci koji su uvek bili na pravoj strani i tada kao i u Prvom svetskom ratu kada su ratovali na Drini, Ceru, Gučevu, Kajmakčalanu.

„Pokazali smo mi iz Jadra, odnosno iz Loznice, svoj patriotizam ne samo oružjem nego i tako što smo u Drugom svetskom ratu primili oko dve hiljade izbeglica iz sela sa leve obale Drine koje su bežali iz NDH. Danas je takođe potrebna borba, ali na sreću ne sa oružjem, kakvu su vodili naši preci. Potrebna je borba za ubrzan ekonimski razvoj, za izgradnju institucija, veću zaposlenost, bolji život građana. Loznica je od varoši postala moderan grad, značajan centar zapadne Srbije i obeležavanje 9. maja važno je za njenu prošlost, sadašnjost i budućnost“ – poručio je Đokić.

Života Isaković, predsednik lozničkog SUBNOR -a, istakao je da je SUBNOR danas organizacija koja se bori da svaki učesnik rata dobije status borca.

„ Naš zadatak je da obnavljamo spomenike i negujemo vrednosti ostvarene tokom oslobodilačkih ratova. Ne dozvoljavamo reviziju istorijskih događaja i zamenu teza. Zapad pokušava da izmeni istorijske činjenice, prikaže kako Drugi svetski rat nije bio takav kako je to zvanično dokumentovano, da žrtve nisu bile proizvod njihovih osvajačkih ambicija. Tu smo da na najbolji mogući način to demantujemo, a to se čini i ovakvim skupovima, obeležavanjima događaja kao što je 9. maj , a na nama je da se potrudimo da rata nikada više ne bude, da deci obezbedimo spokojnu budućnost, da se posvete radu i obrazovanju, a ne vojnim čizmama.“ – poručio je Isaković.