Kancelarija za mlade grada Loznica online prezentacijom obeležila 10. maj – Medjunarodni dan fizičke aktivnosti

Ovaj datum ustanovljen je 2002. godine od strane Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u cilju podizanja svesti o značaju i važnosti redovne fizičke aktivnosti u očuvanju i unapređenju zdravlja.

Bojan Lučić, koordinator lozničke KZM objašnjava da od 2018. godine, Kancelarija obeležava ovaj datum, a ove godine, Medjunarodni dan fizičke aktivnosti, obeležava pod sloganom “Zdrava samoodbrana”.

„Zbog čega smo se odlučili na ovakvu akciju? Svaka treća žena u Srbiji je izložena fizičkom nasilju, svaka druga doživi neki oblik psihičkog nasilja dok svaka četvrta doživi pretnju nasiljem“, naglasio je Lučić.

Žene mogu biti izložene nasilju bilo gde i bilo kada: na random mestu, na ulici, na koncertu, u prodavnici, u javnom prevozu, od strane poznanika ili potpunih stranaca.

Prema podacima Centra za socijalni rad, od ukupno 560 prijava porodičnog nasilja u 2020. godini, 273 prijave odnosile su se na odrasla lica, sedam muškaraca i 266 žena.U kategoriji mladih, nasilje u porodici pretrpelo je 67 osoba, od kojih je 65 devojaka.

Prateći ove podatke, uz podršku Grada Loznica, uradili smo prezentaciju samoodbrane, kroz razne realne situacije, kako bi skrenuli paznju na porast nasilja, ali i pokazali kako se u određenim situacijama može adekvatno odbraniti.

Kancelarija za mlade grada Loznice, pored redovnih aktivnosti za mlade, tokom cele godine realizovaće kampanju sa ciljem prevencije u borbi protiv nasilja, navodi se u saopštenju KZM Loznica.

Prezentacija samoodbrane