Obeležena 217. godišnjica Boja na Čokešini

Kod spomenika junacima boja na Čokešini odavanjem počasti obeležena je 217. godišnjica bitke iz Prvog srpskog ustanka.


Sećanjem na podgorske junake, Gligorija i Damnjana Nediće i 300 hrabrih jadranskih ustanika koji su, na Džajevcu zaustavili Turke u prodoru ka Šapcu u Prvom srpskom ustanku, najpre je služena liturgija, a u porti manastira održan parastos srpskim junacima.


U ime grada, nakon polaganja venaca, obratio se narodni poslanik u Skupštini Srbije Milan Jugović. On je, pozdravio prisutne u ime gradonačelnika Loznice Vidoja Petrovića, i navodeći poređenje Boja na Čokešini sa grčkim Termopilima, istako da su među najsjanijim stranicama naše istorije, koje su ispisane baš u ovim krajevima, jednu od njih ispisali braća Nedić sa svojim saborcima, 1804. godine, i tako utkali svoje živote u slobodu Jadra ali i slobodu Srbije.


-Više od dva veka kasnije, rukovodstvo naše države, takođe, vodi bitke, ali bitke koje su usmerene ka poboljšanju životnog standarda, otvaranju novih radnih mesta, modernizaciji infrastrukture, te u svim drugim oblastima života. Mi u Loznici, kao što su nama naši preci nama ostavili slobodu, koju treba ljubomorno da čuvamo, nastojimo da našim potomcima ostavimo nove škole, vrtiće, sportske terene, puteve, u nadi da ćemo biti uspešni, bar približno kao što su oni bili – zaključio je Jugović.

Goran Vilić, istoričar iz Muzeja Jadra, osvežio je sećanje na ovaj značajan istorijski događaj podsetivši da je ovaj boj vođen 28. aprila 1804. godine i da su u njemu učestvovala i poginula 303 ustanika, predvođena braćom Damjanom i Gligorijem Nedić iz Osečine.


U umetničkom delu programa učestvovali su: Etno grupa „Lozice“, recitatori Gimnazije „Vuk Karadžić“ Loznica, učenici OŠ „Petar Tasić“ Lešnica, izdvojenog odeljenja u Čokešini i Božidar Pantović, guslar.

Organizatori programa obeležavanja Boja na Čokešini su Centar za kulturu „Vuk Karadžić“ Loznica, Grad Loznica, Manastir Čokešina i Mesna zajednica Čokešina.