Održana online smotra recitatora „PESNIČE NARODA MOG“

U cilju očuvanja tradicije Smotre recitatora, duge više od pola veka, u Vukovom domu kulture organizovano je online takmičenje, za koje se prijavilo 25 recitatora iz osnovnih i srednjih škola koji su se plasirali na školskim takmičenjima

Gradska smotra recitatora  ,,Pesniče naroda mog“ kontinuirano traje već 52 godine, sa ciljem razvijanja kod dece osećanja za osnovne etičke  i estetičke norme koje sadrži poezija, afirmisanje govornog izraza, a naročito u cilju podrške deci i mladima koji gaje ljubav prema poeziji i recitovanju.

Kako je rekao predsednik žirija prof. Dragan Tošić, s obzirom na veoma lošu epidemiološku situaciju izazvanoj korona virusom  u celom svetu, pa i u našoj zemlji,  koja je potpuno izmenila način rada života u svim segmentima, bili su prinuđeni da ovogodišnju organizaciju Smotre recitatora prilagode novim okolnostima.

– Želeli smo da na svaki, pre svega bezbedan način, omogućimo deci da svoj talenat pokažu na takmičenju, a  za sve nas ovo je bilo novo i neobično iskustvo. Takmičari, svako na svoj način, su dali svoj maksimum, a na nama je bio zadatak da izaberemo najbolje – objašnjava prof. Tošić i dodaje da će na isti način biti organizovano i Okružno i Republičko takmičenje.

Pobednici 52. Gradske smotre recitatora su, u mlađem uzrastu:  Sofija Marković OŠ „Kadinjača“,Luka Ružić OŠ „Kadinjača“, Emilija Tomić OŠ „Stepa Stepanović“ Tekeriš, Sara Ignjatović OŠ „Vukova spomen škola“ Tršić i Jana Tadić OŠ „Petar Tasić“ Lešnica.

Najbolje ocenjeni u srednjem uzrastu su: Mihailo Jović OŠ „Dositej Obradović“, Jana Kondić OŠ „Vukova spomen škola“ Tršić, Valentina Đermanović OŠ „ Stepa Stepanović“ Tekeriš,Bojana Milovanović KUD „Karadžić“, Lena Popović KUD „Karadžić“.

Najuspešniji u starijem uzrastu ove godine su: Milica Arnautović Gimnazija „Vuk Karadžić“, Aleksa Filipčević Gimnazija „Vuk Karadžić“,Jelena Ćosić KUD „Karadžić“, Una Jovanović KUD „Karadžić“.

Odluke o pobednicima doneo je žiri, u sastavu profesora književnosti, Dragan Tošić, Tanja Glišić Matić i Đoko Petrović.

Od prve Smotre, održane 1969. godine, do danas, kroz Gradsku smotru recitatora prošlo je više stotina dece. Vrlo često su učešća na Smotri i zapaženi rezultati koje su ostvarivali, uticali i na njihovo životno opredeljenje.

Organizator manifestacije je Centar za kulturu „Vuk Karadžić“ Loznica.