Dani Muzeja jezika i pisma 2021.

Centar za kulturu „Vuk Karadžić“ Loznica će 21. i 22. aprila 2021. godine organizovati program Dani Muzeja jezika i pisma posvećen obeležavanju desetogodišnjice rada Muzeja jezika i pisma u Tršiću koji nastoji da kroz interaktivan odnos sa posetiocima sačuva savremene navike govornika srpskog jezika na svim nivoima jezičke upotrebe i da ukaže na promene i uzroke promena u srpskom jeziku.


Prvog programskog dana, 21. aprila 2021. godine u 12 časova, u Muzeju jezika i pisma u Tršiću, biće otvorena izložba „Pisanje, štampanje, digitalizacija – promene zajednica i zamišljanja“, autorke Ane Čugurović, kusotsa etnologa–antropologa u Centru za kulturu. Autorka izložbe izdvojila je ove tri prekretnice u istoriji vezane za jezik koje su promenile celokupno društvo i na različite načine širile zajedništvo stvarajući nove i drugačije veze među ljudima i utičući kako na njihova sećanja i planove, tako i na njihovo poimanje vremena i blizine.

– Ove promene utiču i na svakog od nas pojedinačno i različito usmeravaju naša zamišljanja. Izložba je postavljena kao povod za otvaranje razgovora sa autorima koji su proučavali ove teme. U njoj su mozaički predstavljeni njihovi zaključci o mogućim vrstama uticaja i veza zajednica i ovih pronalazaka, istakla je Čugurović.


Drugog programskog dana, 22. aprila 2021. godine u 12 časova, povodom 10 godina postojanja Muzeja jezika i pisma u Tršiću i 60 godina od uručenja Nobelove nagrade Ivi Andriću, biće organizovano onlajn predavanje o kratkim govornim formama u delu „Znakovi pored puta“ Ive Andrića, prof. emeritusa dr Ljiljane Pešikan-Ljuštanović. Predavanje će se održati putem Zum (Zoom) platforme.

Pristupni link preko kojeg će svi zainteresovani moći da se uključe i prisustvuju predavanju biće objavljen na Fejsbuk stranici Centra za kulturu „Vuk Karadžić“ Loznica.