Raspisan konkurs za najviša priznanja grada

Komisija za sprovođenje postupka za utvrđivanje javnih priznanja raspisala je Javni poziv za dodelu Povelje grada Loznice. Predloge za dodelu Povelje, plakete i zvanja počasnog građanina, uz obavezno obrazloženje, mogu podneti fizička i pravna lica prijavom na Javni poziv. Rok za podnošenje je do 10. maja 2021. godine.

Povelja grada Loznice dodeljuje se pojedincu na Dan grada, 16. juna, kao posebno priznanje za dostignuća u oblastima nauke, kulture i umetnosti, zdravstva i zdravstvene zaštite, socijalnog i humanitarnog rada, prosvete i razvoja školstva, sporta i postignutih sportskih rezultata, unapređenja i zaštite životne sredine, privrednog razvoja i drugih nenavedenih oblasti od značaja za Grad.

Pravilnikom je, između ostalog, regulisano da ova priznanja mogu dobiti građani Srbije ali i strani državljani, funkcioneri međunarodnih organizacija i udruženja, nevladinog sektora, državnih organa,lokalne samouprave, istaknute javne ličnosti ili pojedinci koji svojim radom doprinose razvoju i ugledu Loznice i ostvarivanju i razvoju demokratskog društva.

Dobitinici Povelje grada, kao najvišeg priznanja grada Loznice, do sada su bili Vukova zadužbina, episkop šabački Lavrentije, Stalna konferencija gradova i opština (SKGO), Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) i drugi koji su svojim zalaganjem učinili da Loznica danas bude jedan od lidera u regionu.

Godišnje se može dodeliti tri povelje, deset plaketa i jedno zvanje počasnog građanina.

Dan grada obeležava se tradicionalno 16. juna u znak sećanja na datum kada je Loznica ukazom kneza Mihaila dobila status varoši.