Masovna imunizacija protiv kovida i u Malom Zvorniku

Masovna vakcinacija stanovništva u opštini Mali Zvornik nastavljena je na punktu za imunizaciju u sali Srednje škole.

U petak, 09. aprila, dato je ukupno 340 doza vakcina, 276 zakazanih i 64 nezakazane.

Prema rečima direktorke Doma zdravlja, koja je i jedan od koordinatora za imunizaciju u opštini Mali Zvornik, Valentine Ristić, u okviru zakazane vakcinacije pacijenti su dobili 1. i 2. dozu „Sinofarm“ vakcine, dok su za nezakazanu vakcinaciju bile obezbeđene „Astra Zeneka“ i „Fajzer“ vakcine.

Ona je navela da od danas, u skladu sa uputstvima nadležnog ministarstva, na punktu u Malom Zvorniku vakcinu mogu primiti državljani Republike Srbije sa prebivalištem u Srbiji, kao i građani Bosne i Hercegovine koji su se prijavili putem portala e – Uprave i primili poruku od ovog portala da dođu na vakcinaciju, uz davanje na uvid lične karte ili pasoša.

Ristić je saopštila da je ovakva odluka doneta zbog sve većeg broja pacijenata iz susedne Bosne i Hercegovine koji dolaze na punkt u Mali Zvornik u nameri da prime vakcinu i da je broj zainteresovanih odavno premašio mogućnosti i kapacitete za vakcinaciju.

Zbog velikog broja zainteresovanih koji su došli da prime vakcinu, a najviše iz susednog Zvornika (Bih-RS), i nemogućnosti zdravstvenih radnika da samostalno održe red na punktu danas su im u pomoć pritekli službenici Policijske stanice, koji su brzom intervencijom omogućili uredno funkcionisanje punkta.

Pripreme za predstojeću vakcinaciju građana u mesnim zajednicama na području malozvorničke opštine, koja je predviđena za iduću sedmicu, od 13. do 16. aprila, odvijaju se prema planu.

U toku je anketiranje građana radi dobijanja podataka o broju zainteresovanih za vakcinaciju i obezbeđivanja vakcine koju građani žele da prime.

Za vakcinaciju u mesnim zajednicama biće obezbeđene neophodne količine „Sinofarm“ i „Astra Zeneka“ vakcine, budući da su one, u pogledu transporta i temperaturnih uslova u kojima moraju biti čuvane, pogodnije od vakcina „Fajzer“ i „Sputnik“.

Predsednik opštine, Zoran Jevtić, pozvao je sugrađane da se odazovu vakcinaciji u što većem broju i tako doprinesu zaustavljanju epidemije.

On je najavio da će opština obezbediti prevoz do punkta za imunizaciju za stara lica i osobe sa invaliditetom, koji žele da budu vakcinisani, a nemaju uslove da dođu do ambulante.

Vakcinacija stanovništva u mesnim zajednicama biće obavljena u seoskim ambulantama, a počeće u Velikoj Reci, u utorak, 13. aprila, od 08 časova.

Istog dana vakcinacija stanovništva u ambulanti u Culinama biće obavljena od 10.30, a u Donjoj Trešnici od 13 časova.

Vakcinacija u preostalim mesnim zajednicama predviđena je u četvrtak, 15. aprila, u Radalju od 08 časova, u Donjoj Borini od 10.30 i Brasini od 13 časova.

Vakcinacija građana iz mesnih zajednica Sakar, Budišić, Centar i Donje Naselje predviđena je svakodnevno na punktu u sali srednje škole u Malom Zvorniku, od 14 do 16 časova.

Prema najnovijim podacima Zavoda za javno zdravlje iz Šapca, na području opštine Mali Zvornik od početka imunizacije vakcinisano je 33 % građana.

Data je ukupno 5251 doza vakcina.

Prvu dozu primilo je 3242 građana, dok je revakcinisano 2009 pacijenata, navedeno je na zvaničnom sajtu opštine Mali Zvornik.