NALED: Loznica šampion preduzetništva za 2020. godinu, u kategoriji velikih lokalnih samouprava

Loznica, Krupanj i Crna Trava šampioni su preduzetništva za prošlu godinu kao najuspešniji promoteri pokretanja novih biznisa i korišćenja nacionalnih i lokalnih podsticajnih mera. Spram svoje veličine, zabeležili su najveći broj novoosnovanih preduzetničkih radnji i preduzeća, kao i korisnika mere poreskog oslobođenja početnika u poslovanju poznate pod sloganom Startuj legalno.

Loznica, koja je pobedila u kategoriji velikih lokalnih samouprava, je tokom 2020. godine, između ostalog, oslobodila privredne subjekte plaćanja taksi za isticanje firme na poslovnom prostoru, zakupa poslovnog prostora u vlasništvu grada, obaveze plaćanja izbacivanja i deponovanja smeća, kao i grejanja za sve korisnike usluge gradske toplane. 

Takmičenje gradova i opština Šampioni preduzetništva 2020, pokrenuli su NALED i Republički sekretarijat za javne politike (RSJP), pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srbije i uz podršku projekta nemačke razvojne saradnje „Reforma javnih finansija – Agenda 2030“ koji implementira GIZ. Cilj takmičenja bio je da se podstaknu lokalne samouprave na aktivno uključivanje u stimulisanje preduzetništva i legalnog poslovanja, kao i da se prepoznaju primeri najbolje prakse u Srbiji.

– Prošlu godinu završili smo sa 38.986 novoosnovanih privrednih subjekata što je gotovo 16% manje u odnosu na 2019. i 11,2% manje od proseka u prethodnih pet godina. Ipak, krajem 2020. smo imali nešto više od 400.000 aktivnih preduzetnika i privrednih društava. Pandemija je nanela ozbiljne društvene i ekonomske posledice svim zemljama, i dalji oporavak u velikoj meri zavisiće od naše sposobnosti da podstičemo preduzetništvo, novo zapošljavanje i inovacije. Važnu ulogu u tome ima ne samo država, već i lokalne samouprave, a u poslednje vreme direktna finansijska podrška malim i srednjim preduzećima dolazi i iz privatnih fondova – kaže Dušan Vasiljević, direktor Odeljenja za preduzetništvo i investicije u NALED-u. 

Izvor: www.naled.rs