CZK Vuk Karadžić: Dan zaštite prirode Srbije obeležen online predavanjem „Odabrane invazivne strane vrste u flori Srbije“

Povodom Dana posvećenog zaštiti prirodnih vrednosti Srbije, loznički Centar za kulturu „Vuk Karadžić“, kao upravljač jednog od zaštićenih područja u Srbiji, pripremio je u saradnji sa Zavodom za zaštitu prirode Srbije, snimak predavanja pod nazivom „Odabrane invazivne strane vrste u flori Srbije“ mr Verice Stojanović, botaničarke u Zavodu za zaštitu prirode Srbije.

Kroz ovo, interesantno, petnaestominutno predavanje, objašnjeno je šta su invazivne vrte, kako se šire i ugrožavaju domaće vrste, koje su invazivne biljne vrste prisutne u Srbiji i kako se mogu suzbiti.

Dan zaštite prirode Srbije (11. april) obeležava se u Srbiji od 2009. godine sa ciljem da se javnosti predstavi značaj očuvanja prirodne baštine. Za dan zaštite prirode u Srbiji odabran je 11. april iz razloga što je tog dana 1949. godine vodopad Ripaljka, na području Opštine Soko Banja, proglašen za spomenik prirode, prvo područje sa statusom zaštićenog prirodnog dobra.