“Procvetala” loznička pijaca

Uprkos hladnom vremenu i snegu prethodnih dana, pijaca u Loznici pored voća i povrća, nudi bogatu ponudu raznovrsnog cveća, od muškatli, petunija, karanfila i drugih cvetnica.

Muškatle se na lozničkoj pijaci prodaju po ceni od 120 dinara / Foto: RTV Podrinje

Proleće nam je kalendarski stiglo u martu, prema prognostičarima neće se stabilizovati sve do kraja aprila ali, bez obzira na vremenske prilike, sada je idealano vreme za sadnju novog cveća na terasama, koje se na lozničkoj pijaci nalazi posvuda – na zemlji, klupama, tezgama, okačen na žicama i u korpama, najrazličitijih boja i vrsta.

Šarenilo prolećnih boja pruža nam lepši pogled na svet / Foto: RTV Podrinje

Čak i onaj koga uopšte ne zanima cveće ne može da ostane ravnodušan na raznobojne muškatle i  surfinije i ostale jednogodišnje cvetnice.

Proleće je druželjubivo godišnje doba / Foto: RTV Podrinje

Većina ljubitelja balkonskog cveća već ima svoju omiljenu vrstu koju sadi godinama.

Mladi Lozničanin, Lazar Đukanović, nije imao problem da porani na pijacu i pomogne mami u izboru cveća koje će krasiti porodičnu baštu narednih meseci / Foto: RTV Podrinje

Kako kažu prodavci, Lozničanke su počele da kupuju cveće kako bi ulepšale svoje bašte, te je potražnja ovih dana porasla. Cene se kreću od 30 dinara, po komadu za dan i noć, 50 dinara treba izdvojiti za begonije, devojačko srce ili  petunije, surfuniju i kaliopu 500 dinara, a ruže stabljarice se prodaju po 900 dinara.

– Zadovoljni sa muškatlom zbog njenog cvetanja i što ta biljka nije preterano zahtevna – kaže Milojka Stojković, kojoj će ovo tradicionalno cveće ulepšavati terasu stana / Foto: RTV Podrinje

Proleće uvek podari život prirodi i inspiriše nas da ukrasimo i terase i domove omiljenim biljkama, a ima li šta lepše od uživanja u jutarnjoj kafi na procvetalom balkonu u prijatnoj atamosferi za koju je zaslužno najlepše prolećno cveće.

Hrišćani veruju da je prvi karanfil procvetao na zemlji kada je Marija plakala za Isusom dok je nosio krst na leđima. U XX veku, karanfil je postao glavni simbol Majčinog dana. Karanfil ima poseban značaj i u mnogim drugim kulturama širom sveta. / Foto: RTV Podrinje