Grad i ove godine pruža podršku parovima u brobi za potomstvo

Iz gradske kase, za tu namenu, izdvojeno je 6 miliona dinara Gradsko veće Loznice, na poslednjoj sednici, je donelo Odluku o raspisivanju javnog poziva za naknadu troškova za vantelesnu oplodnju u 2021. godini.

Grad Loznica je iz budžeta za realizaciju ove odluke izdvojio 6 miliona dinara, kao podršku bračnim parovima u borobi za potomstvo, što je za milion dinara više u odnosu na prošlogodišnju odluku, kada je sa 5 miliona dinara naša lokalna samouprava u realizaciji procesa vantelesne oplodnje podržala 14 parova.

Tanja Glišić Matić, načelnica Odeljenja za društvene delatnosti u gradskoj upravi Loznice je rekla da su uslovi za ostvarivanje prava na ovu odluku ostali nepromenjeni. Podsetimo, pravo na naknadu troškova vantelesne oplodnje imaju parovi sa prebivalištem u Loznici, žene do 45 godina starosti, ciljna grupa po ovom javnom pozivu su parovi koji nisu mogli da prođu komisiju republičkog Fonda za zdravstveno osiguranje.

Grad iz budžeta i ove godine finasijski podržava bračne parove za realizaciju procesa vantelesne oplodnje u maksimalnom iznosu od 350 hiljada dinara za jedan pokušaj po paru.

Svi parovi koji su u 2020. godini konkurisali i koji su ispunjavali uslove su dobili sredstva, odbijeni su samo oni parovi koji su imali pravo na sredstva republičkog Fonda za zdravstveno osiguranje – napomenula je načelnica Deljenja za društvene delatnosti.

Grad je formirao komisiju koju će i ove godine činiti dva ginekolga – dr Nemanja Josić i dr Vladimir Krunić, klinički psiholog Živka Mićanović Cvejić, kao i dvoje zaposlenih u gradskoj upravi, socijalni radnik Rosa Savić i pravnik Rada Stanković. Konkurs će biti raspisan u Narednim danima i trajaće 6 meseci od dana objavljivanja u Službenom glasniku, dok će parovi kojima budu odobrena sredstva imati na raspolaganju godinu dana za realizaciju postupka vantelesne oplodnje.