Svetski Dan zdravlja, 7. april, obeležen pod sloganom „Da gradimo zdraviji svet“

Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije i Svetske zdravstvene organizacije – Kancelarije za Srbiju, svake godine obeležava 7. april, Svetski dan zdravlja, kao jedan od značajnih datuma iz Kalendara javnog zdravlja. Ovogodišnji slogan Svetskog dana zdravlja je: „Da gradimo zdraviji svet”.

 Pandemija je u prvi plan stavila značaj dostupnosti i pristupačnosti zdravstvenih usluga i teškoće u njihovom ostvarivanju sa kojima se suočavaju mnogi širom sveta./Foto: Ilustracija, grad Loznica

Dostupnost zdravstvene zaštite je jedno od osnovnih prava svakog čoveka bez obzira na pol, rasnu ili versku pripadnost, socijalno ili ekonomsko stanje ili političko uverenje. Nejednakosti u zdravlju predstavljaju značajan javnozdravstveni problem i posledica su nejednakih životnih mogućnosti, kako u porodici i lokalnoj zajednici tako i na radnom mestu.

Ove godine Svetski dan zdravlja podseća na pravo na zdravlje za sve i poziva ljude da grade zdraviji svet. Važno je razvijati zdravstvenu politiku unutar zdravstvenog sistema u kojoj se vodi računa o socijalnom, ekonomskom i ekološkom blagostanju.

Distribucija vakcina u Srbiji je solidarna i pravedna , prema iskazanim potrebama lokalnih zajednica, dostupna je većini. Posebno se vodi računa o osetljivom delu stanovništva (udaljene male seoske zajednice, stari, teško pokretni, romi, migranti).

Imunizacija građana lozničkog kraja odvija se u saradnji lokalne samouprave sa zdravstvenim ustanovama a sprovodi je Dom zdravlja Loznica kontinuirano od 8.januara i do danas je vakcinama različitih proizvođača zaštićeno 15.549 građana od čega je obe doze vakcina dobilo 11.645 lica.
Bez termina sinofarm vakcine danas su dostupne u zdravstvenim ambulantama u Joševi, Jadranskoj Lešnici i u Domu zdravlja u Loznici, navedeno je u saopštenju grada Loznice.