Grad Loznica nastavlja aktivnosti u cilju povećanja bezbednosti svih učesnika u saobraćaju. Ovih dana stavljeni su u funkciju novi semafori na raskrsnici kod zelene pijace u Banjskom šoru i postavljene taktilne staze u Ulici Svetog Save u Loznici

Grad Loznica jedan je od retkih gradova u Srbiji koji je u saradnji sa Saobraćajnim fakultetom iz Beograda uradio Strategiju o bezbednosti saobraćaja. Postavljanjem svetlosne signalizacije na najprometnijim gradskim raskrsnicama, namera lokalne samouprave je da podigne bezbednost saobraćaja u Loznici na viši nivo, naročito u zoni škola.

Iz gradske uprave poručuju da će taj posao biti nastavljen ubuduće kako bi slepim i slabovidim osobama omogućili bezbednije kretanje

Pored postavljanja semafora na raskrsnicama u užem centru grada, postavljena je i zaštitna ograda duž Tehničke i Srednje škole „Sveti Sava“ u Loznici, usporivači saobraćaja u blizini OŠ Vuk Karadžić, a sada i taktilne staze za slepe i slabovide osobe u Ulici Svetog Save. Pomoćnik gradonačelnika Ljubinko Đokić sa saradnicima, danas je bio na terenu u Banjskoj ulici i Ulici Svetog Save, on je tom prilikom poručio da će do kraja godine semafore dobiti još tri raskrsnice – kod Gimnazije, zatim naspram Ekonomske škole i na Šabačkom putu.

U toku je procedura za dobijanje potrebnih dozvola jer je reč o raskrsnicama na putevima koji su u nadležnosti JP Putevi Srbije. Vodeći računa o najranjivijim kategorijama stanovništva, naročito o osobama sa invaliditetom, grad Loznica je započeo projekat postavljanja taktilnih traka duž pešačkih staza koje su olakšica pri kretanju slabovidih i slepih osoba.

U pitanju je prva faza radova na deonici od Autobuske stanice do kružnog toka kod Lamela, gde se nalaze prostorije Međuopštinske organizacije slepih i slabovidih osba. Sledeća faza su taktilne trase ka bolnici, Domu zdravlja i apotekama. Prenoseći zahvalnost, Radovan Pejović, sekretar Međuopštinske organizacije slepih i slabovidih kaže da je ovim poduhvatom ispoštovan dogovor sa prijema za predstavnike udruženja i gradonačelnika Loznice.

Pored pomenutog, grad Loznica je stavljanjem u funkciju novih semafora na Lagatoru, započeo postavljanje zvučne signalizacije.

Iz gradske uprave poručuju da će taj posao biti nastavljen ubuduće kako bi slepim i slabovidim osobama omogućili bezbednije kretanje.