Da li je festival „jači“ od korone – videćemo!!!

Predstave za 14. Festival glumačkih ostvarenja u Loznici je prijavilo 17 amaterskih pozorišta iz Srbije, a za glavni takmičarski program selektovano je šest. Kako u okviru festivala postoji i revijalni deo Dečjih i Omladinskih scena, koji se održava u prepodnevnim satima, zbog epidemiološke situacije i prelaska škola na onlajn nastavu, ove godine revijalni deo neće biti zastupljen na festivalu.Organizacioni odbor Kulturno-umetničkog društva “Karadžić”, koje je osnivač i organizator manifestacije, poručuje da će  loznički festival ove godine biti održan u periodu od 19. do 26. aprila, naravno, ukoliko epidemiološke mere to dozvole. U protivnom, manifestacija će biti odložena.

  • – Kao domaćini i organizatori 14. Festivala glumačkih ostvarenja u Loznici smatramo da iako smo amateri, svojim predstavama težimo da upotpunimo naš pozorišni mozaik kako izborom tema tako i sa resursima kojima raspolažemo, kao i finansijskim mogućnostima, prelamajući stvarnost realnog života sa pozorišnim svetlima i senkama na našim scenama, viđenim našim očima – kazao je Zoran Grujić, član organizacionog odbora i sekretar društva.

I za ovogodišnji konkurs nije izostalo interesovanje, bez obzira na epidemiju i epidemiološke mere koje već godinu dana sputavaju Karadžić u redovnim i normalnim aktivnostima. Prijave su  pristigle iz Novog Sada, Blaca, Sokobanje, Smederevske Palanke, Despotovca, Velike Plane, Starog Sela, Leskovca, Jagodine, Beograda (tri pozorišta), Ćuprije, Požarevca, Šida, Kostolca i Boljevaca.

Grujić ističe i da bez obzira na žanrovsku i tematsku razliku ono što povezuje odabrane predstave je svakako otklon od svakodnevne sumorne i teške realnosti u kojoj već godinu dana živimo i „radimo“.

– Tako je proteklu godinu naš rad i život izrežirala korona i preduzete mere kao jedini „veliki reditelj“ ove tragične drame koju svakodnevno gledamo na najvećoj sceni našeg života koja se igra u nama i oko nas na celoj našoj šarenoj lopti zvanoj planeta zemlja. Zato za nas, kao domaćine, ovogodišnji izbor predstavlja i biće svojevrsni beg u komediju i dramu koje nose u sebi pozorišnu relaksaciju za gledaoca, ali isto tako u svojoj pozadini često ostavljaju i gorak ukus sveta u kome živimo. Zbog toga ove godine naš izbor neće biti baziran toliko na raznovrsnoj pozorišnoj ponudi i bogatim scenskim nastupima već nam je cilj da pronađemo interesantne teme, relaksirajuće koje će utoliti pozorišnu glad lozničke publike za amaterskim pozorišnim stavraocima i njihovim ostvarenjima sa kojima će nastupiti i igrati za spas amaterizma, za spas festivala i njegovog kontinuiteta, kao i za spas same pozorišne publike koja nam tako nedostaje kao i mi njoj. Zato 14. Festival mora biti održan, ako ne baš u utanačenom terminu (epidemiološki razlozi) onda sigurno u nekom od prvih mogućih termina i to što skorije – zaključio je  Grujić.

Članovi Organizacionog odbora Festivala uputili su zahvalnost svim pozorištima koja su poslala prijave i time izrazila želju da se pojave na lozničkom festivalu.