Podrška EU lokalnim samoupravama u Mačvanskom okrugu – Nova sanitetska vozila za Loznicu i Krupanj

Opšta bolnica u Loznici i Dom zdravlja u Krupnju dobili su nova sanitetska vozila zahavljujući sredstvima Evropske unije (EU) u okviru šireg paketa pomoći zdravstvenom sistemu Srbije u borbi protiv Kovida-19 za koji je EU opredelila preko 17,6 miliona evra. Fondovi su prenamenovani iz niza programa  koje EU finansira u Srbiji od kojih i 2,1 miliona evra iz razvojnog programa EU PRO koji u Srbiji sprovodi UNOPS.  Uz Loznicu i Krupanj, nova vozila opremljena setom za kiseonik, mobilnim respiratorima, defibrilatorima, nosilima, kardiološkim stolicama, i drugim uređajima koji će doprineti da medicinske službe mogu još spremnije da zbrinu hitne slučajeve, stigla su tokom prošle nedelje u još 18 zdravstvenih institucija širom zemlje.

Sanitetsko vozilo donacija EU/Foto: UNOPS

„Sanitetska vozila koje je dobilo 20 zdravstvenih ustanova u Srbiji posebno će značiti građanima Srbije u manjim mestima, koja nemaju takva vozila ili su ona veoma stara” istakla je Jadranka Joksimović, ministar za evropske integracije, dodajući da su vozila sa kompletnom opremom, tako da predstavljaju mini bolnice,  što je veoma važno jer tokom epidemije obezbeđuju i određenu dodatnu vrstu zdravstvene sigurnosti našem stanovništvu.

Ministar Joksimović navela je da su ova sanitetska vozila nabavljena sredstvima koje je Srbija dobila kao grantove od Evropske unije, koji su opredeljeni preko programa koje koristi Ministarstvo za evropske integracije.

Ona je ukazala i da je tokom epidemije deo sredstava u visini od 3,2 miliona evra prenamenjen za jačanje zdravstvenog sistema u borbi protiv koronavirusa i objasnila da su ta sredstva, osim za sanitetska vozila, iskorišćena i za nabavku frižidera za zamrzavanje vakcina, kao i 26 vozila za njihov transport.

„Od izbijanja pandemije pre godinu dana EU stoji uz Srbiju uz punu solidarnost. Sanitetska vozila su deo našeg paketa hitne medicinske pomoći od  više od 17 miliona evra kojom je obezbeđena ključna medicinska oprema, zaposleno medicinsko osoblje i potpomognut budžet. U tom smislu, predlog Evropske komisije da izdvoji 12 miliona evra za Srbiju kao doprinos iz Fonda solidarnosti EU predstavlja još jednu opipljivu komponentu naše podrške. Solidarnost će i dalje biti princip kojim se rukovodi podrška EU Srbiji. Udruživanjem snaga, zajedno, EU i Srbija će prevazići ova teška vremena i nastaviti s napretkom Srbije na putu ka članstvu u EU”, istakao je šef Delegacije EU u Srbiji, ambasador Sem Fabrici.

Direktor Opšte bolnice u Loznici koja pored Loznice, pokriva i područje opština Ljubovija, Mali Zvornik i Krupanj sa preko 140.000 ljudi, dr Milan Todorović rekao je  da je poslednjih šest meseci vozni park zanovljen sa tri nova saniteta, uključujući i vozilo koje je donirala EU. Kako je rekao, druga vozila su stara više od deset godina i prešla su oko milion kilometara. „Novi sanitet sa savremenom opremom će nam mnogo značiti kako sada u doba pandemije tako i u redovnom radu za prevoz pacijenata ka ustanovama tercijarne zdravstvene zaštite”, istakao je dr Todorović.

Direktorka Doma zdravlja u Krupnju dr Ljubica Isailović Radić navela je značaj novog sanitetskog vozila koje je jedino potpuno opremljeno i funkcionalno i umogome će doprineti boljem radu hitne službe koja pokriva razuđenu seosku teritoriju opštine. Kako je objasnila druga dva vozila koja Dom zdravlja ima starija su više od 15 godina i  često se kvare.