U osnovnim školama počele upisne aktivnosti dece za polazak u prvi razred

Upis prvaka zvanično počinje od 1. aprila, a prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u školske klupe u Srbiji će od 1. septembra sesti 66.864 učenika prvog razreda.

Prema podacima PU Bambi u Loznici pripremni predškolski program trenutno pohađa 634 dece, što je očekivani broj budućih đaka prvaka u školskoj 2021/2022. godini. U prvi razred polaze deca rođena od 1. marta 2014. godine do 28. februara 2015. godine.

U školu mogu da krenu i deca mlađa od šest i po godina, ali se može desiti da i mališanima od sedam godina upis bude odložen. To procenjuje stručni saradnici u školi – psiholog ili pedagog koji proveravaju spremnost dece za polazak u školu. Pre polaska u školu budući prvaci su u obavezi da obave sistematski pregled, taj posao je poveren lozničkom Domu zdravlja.

Cvetana Srećković, direktor OŠ Jovan Cvijić i predsednik Aktiva direktora lozničkih osnovnih škola napominje da je procedura upisa dece u školu olakšana poslednjih godina, jer roditelji ne moraju više da prikupljaju i podnose dokumentaciju, već se sve to danas obavlja elektronski. Škole elektronski povlače izvod iz matične knjige rođenih, prebavalište deteta i obavljen lekarski pregled.