Projekat Jadar put ka održivom razvoju, zaštita životne sredine tema broj jedan – zaključak sastanka Mihajlovićeve i Petrovića u Loznici

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, posetila je danas Loznicu i sa gradonačelnikom Vidojem Petrovićem i načelnikom Mačvanskog okruga Vladanom Krasavcem sastanak na nekoliko značajnih tema iz resora rudarstva i energetike.

Mihajlovićeva je ovim povodom istakla da je održan kvalitetan sastanak i podsetila da su u ovaj kraj u prethodnih pet godina uložene 11,2 milijarde dinara u puteve.

“Danas smo razgovarali o važnim temama iz rudarstva i energetike. Pričali smo o ulaganjima u distributivnu mrežu, u koju je do sada uloženo više od četiri milijarde dinara. To je jako važno jer svaki procenat smanjenog gubitka na distributivnoj mreži znači dodatne desetine miliona dinara u nova ulaganja. Razgovarali smo i o odnosima „Srbijagasa“ i toplane u Loznici. To je pitanje koje mora biti rešeno u narednih nekoliko dana jer grad ne sme da trpi zbog starih dugova “Viskoze”. Svakako prva tema sastanka bila je projekat koji će imati ogroman uticaj na celu državu, a to je Jadar. Želim da poručim svima da je zaštita životne sredine tema broj jedan, pa tek onda novac i razvoj koji ovaj projekat donosi”, rekla je ona.

Mihajlovićeva je rekla da je prirodno da postoje nedoumice i pitanja kada je reč o svakom novom projektu i da je najlakše skupljati političke poene na neistinama i poluistinama kojima se pokušavaju zbuniti građani.

“Ništa se neće uraditi ukoliko se ne ispoštuju svaka odluka i procedura u oblasti zaštite životne sredine i dok se ne izradi studija o proceni uticaja na životnu sredinu. Poruka građanima Loznice i cele Srbije je da nećemo napraviti nijedan korak dok se ne ispitaju svi standardi. Ovim projektom Srbija postaje jedna od vodećih zemalja za proizvodnju baterija neophodnih za električne automobile, jer 10% svih svetskih rezervi litijuma je u ovom kraju. To je i korak ka zelenom održivom razvoju. Sve što se bude radilo, svaki dokument, neće se raditi a da to ne delimo zajedno i da ne razgovaramo svi zajedno i to činjenicama, a ne da se vodimo poluistinama i neproverenim informacijama”, rekla je ona.

Vidoje Petrović izjavio je da je današnja poseta potpredsednice Vlade jedan od najboljih pokazatelja politike Vlade Srbije i predsednika Aleksandra Vučića, te da se danas razgovaralo o najvažnijim pitanjima za građane Loznice.

“Imamo podršku sa najvišeg nivoa. Izuzetno aktuelno pitanje o kojem smo pričali je i projekat Jadar. I danas šaljemo jasnu poruku da smo svi mi zajedno posvećeni unapređenju privredne aktivnosti grada i države, ali da ćemo uvek na prvo mesto staviti zaštitu životne sredine, bezbednost i zdravlje ljudi. Ne postoji nijedno pitanje na koje nismo spremni da odgovorilo i da tražimo najbolja rešenja. Ovaj projekat važan je za celo Podrinje i za našu državu”, rekao je Petrović.

Sastanku je prisustvovao i Bojan Atlagić, direktor ODS „Elektrodistribucije Srbije“, koji je rekao da je mnogo urađeno u prethodnom periodu u celom području Podrinja.

“Uložili smo milijardu i 400 miliona dinara u prethodne četiri godine. To je važno za grad i investitore, ali i za nas u „Elektrodistribuciji“, jer se smanjuju gubici na distributivnoj mreži. Trafo-stanica „Loznica 2“ i novi distributivni centar su neki od projekata, svega toga ne bi bilo bez podrške Ministarstva i saradnje sa gradom”, rekao je Atlagić.

Načelnik MUO Vladan Krasavac rekao je da je uspešna saradnja u prethodnom resoru ministarke Mihajlović, pre svega kroz izgradnju brojnih saobraćajnica, kao što je Ruma-Šabac-Loznica, nastavljena i u ovom resoru, te da su danas dobili odgovore na brojna otvorena pitanja važna za građane Mačvanskog okruga.

Potpredsednica Vlade Srbije prof. dr Zorana Mihajlović iskoristila je posetu Loznici da još jednom pozove građane i građanke ovog kraja i cele Srbije da se vakcinišu i na taj način pomognu vraćanju normalnom životu i radu, navedeno je na sajtu ministarstva.