Centar za kulturu nastavlja sa programom manifestacije Svet žena

Izložba „Znamenite žene u istoriji Loznice – dela za nezaborav“, autorke Jelene Tanacković, biće otvorena u sredu, 24. marta 2021. godine u 13 časova u Muzeju Jadra u Loznici.

U okviru manifestacije „Svet žena“ koja afirmiše žensko stvaralaštvo u različitim oblastima biće prikazana izložba „Znamenite žene u istoriji Loznice, dela za nezaborav“ autora Jelene Ž. Tanacković, kustosa etnologa-antropologa. Izložbu čini 18 panoa na kojima su prikazani fragmenti inspirativnih biografija znamenitih žena koje su na posredan ili neposredan način, doprinele kulturnom i naučnom napretku krajem XIX i početkom HH veka. Njihove biografije (Stake Pejić, Tomanije Obrenović, Hristine Petković Morozov, Ljubice i Danice Janković, Jovanke Bončić Katerinić, Marije Cvijić, Lenke Karabelić, Smilje Filipović, Vere Blagojvić, Etel Rouz Bankart, Darje Aleksandrovne Korobkine, Mine Karadžić Vukomanović i Vere Božičković Popović) i društva koje su vodile (Loznička podružina Ženskog društva i Pododbor „Kneginja Zorka“) govore nam o njihovim velikim delima i doprinosima u kulturnom životu Loznice i mnogim oblastima stvaralašta.

Otvaranje izložbe programom je bilo predviđeno za proteklu sedmicu, međutim zbog novih mera koje je zahtevala epidemiološka situacija došlo je do odlaganja.

Grad Loznica i Centar za kulturu „Vuk Karadžić“ od 2002. godine organizuje program pod nazivom Svet žena koji kontinuirano neguje vrednosti i afirmiše stvaralaštvo žena iz raznovrsnih oblasti. Tokom devetnaest godina postojanja kroz manifestaciju prikazan je život i rad mnogih umetnica, književnica, naučnih radnica.

Raznim aktivnostima Centar za kulturu podsetio je na veoma značajne žene iz različitih oblasti koje su u prošlosti oblikovale put za buduće generacije.

-Ove godine prošetaćemo stazama prošlosti, kulture, umetnosti, ali ćemo se osvrnuti i na sadašnji trenutak, trenutak pandemije svetskih razmera. Situacija u kojoj smo pokazala nam je svu opasnost koja preti, ali i snagu i požrtvovanost zdravstvenih radnika koji svojim nesebičnim radom pružaju pomoć i podršku građanima, a ovo je jedna od prilika da istaknemo značaj njihove borbe i predanosti koja ne sme ostati nezapažena. S obzirom da ova manifestacija baštini stvaralaštvo i misiju žena u svetu, društvu, kulturi i nauci, moramo se osvrnuti šta podrazumeva uloga jedne žene u ovim najtežim trenucima. Kao majke, supruge, sestre, kćerke, žene su stavljene na iskušenje. Prve za primer jesu zdravstvene radnice jer njihovo herojstvo i borba za naše zdravlje i živote nije im dopuštala da se vrate kući svojoj deci i najmilijima. Radeći danonoćno, one su se potpuno posvetile svojoj zemlji i svom narodu. Nije važno da li u umetnosti, nauci, zdravstvu, pedagoškom radu, politici, žene rade i stvaraju. Od slavnih pretkinja do savremene žene linija je duga i uzlazna. Stremi budućnosti sa hrabrošću i samopouzdanjem, pa je uspeh zagarantovan – objašnjava Snežana Nešković Simić, direktor lozničkog Centra za kulturu.

Dr Snežani Radulović, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije Specijane bolnice za rehabilitaciju Banja Koviljača/Foto: Aleksandar Stojanović

Ovogodišnju manifestaciju, 8. marta, u Vukovom domu kulture, svečano je otvorila predstavnica zdravstvenih radnica koje su prethodne godine pokazale potpunu požrtvovanost, posvećenost svojoj zemlji i svom narodu. Čast da otvori manifestaciju pripala je dr Snežani Radulović koja je istovremeno dobitnica odlikovanja zaslužnih građana od strane predsednika Republike Srbije.

Ovom prilikom dr Snežana Radulović je istakla da je mesec mart, simbol je jednog dubljeg i pozitivnijeg duha, i biće obeležen kao mesec osnaživanja uloge žena i slavljenja hrabrosti.

– Negovanje vrednosti rodne ravnopravnosti jedna je od elementarnih važnosti za bilo kakav civilizacijski napredak. Svesni smo koliko su nam neophodne promene kako bi se još unapredila ženska prava, i u istom tom pozitivnom duhu želimo da koračamo kao jedno zdravo i napredno društvo. Naša zemlja, prepoznala je koliko veluku ulogu ima podrška ženskom polu, pa se može istaći i činjenica da u Srbiji ima čak deset posto više žena u nauci u odnosu na evropski prosek. Taj procenat želimo povećavati u svim oblastima, želimo podsticati na angažovanje, na prisutnost žena u svakom segmentu društvenog života, na osvešćivanje i negovanje ljudskih vrednosti kao isto jednakih za sve -zaključila je dr Radulović.

Otvaranje 19. manifestacije Svet žena /Foto: Aleksandar Stojanović

U umetničkom delu programa dramske umetnice Marija Bergam, Sofija Juričan i Staša Nikolić govorile su stihove Radmile Lazić, Katarine Mitrović i Radmile Petrović, dramatizovani od strane Ognjena Obradovića. Muzički deo programa izveo je Gudački kvartet „Fulhramoni“.
Ove godine pored izložbe Znamenite žene u istoriji Loznice, biće predstavljene i prva srpska slikarka, Katarina Ivanović, aktivnost žena Udrušenja „Kreativna vizija“ koje podržavaju žensko preduzetništvo.

Svetski dan poezije obeležen je čitanjem stihova srpskih pesnikinja u saradnji sa Ogrankom Vukove zadužbine Gimnazije „Vuk Karadžić“ u Loznici.

Naredni program u okviru manifestacije je prezentacija „Umetnost i nove tehnologije u svetu i kod nas“ Edine Selaković, lozničkog udruženja poslovnih žena Kreativna vizija i Turističke organizacije grada Loznice.