Puštena u rad prva nacionalna platforma za prevenciju i zaštitu od vršnjačkog nasilja u Srbiji – Čuvam te!

Platforma na jednom mestu predstavlja javnosti, a posebno ciljnim grupama – učenicima, roditeljima i nastavnicima sve preduzete mere, dostupne programe, aktivnosti i aktuelnosti, ali i kroz edukativni deo podiže nivo znanja i informisanosti o ovoj temi. Dugoročni cilj projekta, pored prevencije vršnjačkog nasilja, jeste poboljšanje komunikacije, kako u vršnjačkim grupama, tako i u kasnijem životu, sa idejom da se od najranijeg uzrasta radi na tome da svako dete odraste u zdravog i funkcionalnog člana našeg društva.


Nacionalnoj platformi „Čuvam te“ možete pristupiti na domenu: cuvamte.gov.rs (Foto: SŠ Sveti Sava)

Pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srbije i Kabineta premijerke, Nacionalna platforma „Čuvam te“ omogućiće sinergiju delovanja resora Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, Ministarstvo zdravlja, sindikalnih organizacija koje predstavljaju prosvetne radnike i organizacija civilnog društva. Nacionalna platforma ima za cilj koordiniciju i jačanje intersektorske saradnje svih nadležnih institucija u borbi protiv nasilja. Pored vršnjačkog nasilja koje je u fokusu ove platforme, ona predstavlja i alat koji će nam pomoći u borbi protiv nasilja prema svim zaposlenima u ustanovama obrazovanja i vaspitanja širom Srbije.
Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je kontinuirano učestvovalo u procesu izrade platforme i kreiranju sadržaja platforme – informativnog materijala, obuka za učenike, roditelje, zaposlene u ustanovama obrazovanja i vaspitanja. Na Nacionalnoj platformi „Čuvam te“ nalaze se i segmenti koje se odnose na informisanje i edukaciju. U okviru segmenta informisanja mogu se pronaći informacije o oblicima nasilja, prepoznavanju i postupanju u slučajevima nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja u skladu sa zvaničnim procedurama nadležnih resora. Na platformi će se kontinuirano objavljivati edukativni materijali iz oblasti prevencije i zaštite od nasilja, koje će pripremati saradnici nadležnih ministarstava. Edukativni sadržaji su namenjeni svim roditeljima, nastavnicima i učenicima, dok će učenici srednjih škola samostalno pohađati obuke, učenici osnovnoškolskog uzrasta će obuke pohađati samostalno, ali uz prethodnu saglasnost roditelja ili staratelja, u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti.
Treći deo platforme koji se odnosi na prijavljivanje nasilja je u procesu izrade, naknadno ćemo vas informisati o njegovom objavljivanju i puštanju u rad.
Pravilnikom o protokolu postupanja u ustanovi u odgovoru na nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje propisane su mere i aktivnosti kojima zajedničkim delovanjem, posvećeno i kontinuirano možemo raditi na stvaranju bezbednog i podsticajnog okruženja za rast i razvoj svakog pojedinca školske zajednice.
Nacionalnoj platformi „Čuvam te“ možete pristupiti na domenu: cuvamte.gov.rs