Odlikovanja za Lozničane povodom Dana državnosti

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, uručio je danas odlikovanja zaslužnim pojedincima i ustanovama, povodom Dana državnosti Srbije.

Zlatnu medalju za naročite zasluge u predstavljanju Republike Srbije i postignute rezultate u očuvanju kulturno umetničkog nasleđa a povodom 170 godina postojanja i rada, dobilo je KUD Karadžić. U ime Društva, medalju je primio Dragan Tošić, predsednik Društva.

Odlikovanje u ime KUD Karadžić primio je Dragan Tošić, predsednik Društva

Među odlikovanim Lozničanima našao se i dr Milorad Tadić specijalista urgentne medicine iz Opšte bolnice Loznica koji je dobio Sretenjsko odlikovanje.

Zlatna medalja za dr Snežanu Radulović, specijalistu fizikalne medicine i rehabilitacije

Zlatnu medalju za izuzetne zasluge i doprinos u sprovođenju aktivnosti na sprečavanju širenja zarazne bolesti kovid 19, dobila je dr Snežana Radulović, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije u SBBK Banja Koviljača.

Zlatnom medaljom za izuzetne zasluge i lično herojstvo u lečenju i zaštiti stanovništva Srbije posthumno je odlikovan dr Jugoslav Grubor.

Sretenjskim ordenom I stepena odlikovani su režiser Emir Kusturica za zasluge u oblasti filma, ruski vajar Aleksandar Rukavišnjikov za izradu spomenika Stefanu Nemanji, Pravoslavni bogoslovski fakultet u Beogradu za razvoj duhovno-prosvetiteljske delatnosti i Šumarski fakultet u Beogradu.

Sretenjskim ordenom II stepena za zasluge u kulturnim delatnostima odlikovani su glumac Aleksandar Berček i pesnik Pero Zubac dok su tim ordenom III stepena odlikovani Narodni muzej Toplice u Prokuplju, Narodni muzej u Šapcu i Šabačko pozorište.

Orden Karađorđeve zvezde I stepena Vučić je uručio režiseru filma „Dara iz Jasenovca“, Predragu Gagi Antonijeviću za zasluge u oblasti filma, a isto priznanje za zasluge u oblasti muzičke delatnosti dodelio je Goranu Bregoviću, Momčilu Bajagiću Bajagi, Borislavu Bori Đorđeviću i operskoj prvakinji Jadranki Jovanović, kao i slikaru Milanu Ciletu Marinkoviću.

Za istaknute zasluge u razvijanju prijateljskih odnosa Srbije i Rusije Ordenom Republike Srbije na ogrlici odlikovan je patrijarh moskovski i sve Rusije Kiril, dok je bivši predsednik Grčke Prokopis Pavlopulos odlikovan Ordenom Republike Srbije na lenti, kojim je odlikovan i zameniku ruskog premijera Jurij Borisov, za izuzetne zasluge u razvijanju prijateljskih odnosa dve zemlje.

Posthumno su odlikovani nekadašnji načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić kao i 15 medicinskih radnika koji su preminuli od posledica infekcije virusom korona.

Zlatnom medaljom za zasluge odlikovano je i devetoro kineskih lekara koji su pomagali srpskim kolegama na početku epidemije a priznanje je pripalo i Pekinškom institutu za genetska istraživanja zahvaljujući čijoj donaciji je u Beogradu otvorena laboratorija „Vatreno oko“ za testiranje na prisustvo korona virusa.

Ukazom predsednika Srbije, među dobitnicima odlikovanja povodom Dana državnosti našlo se i sedmoro novinara, koji su odlikovani Srebrnom medaljom za zasluge.

Odlikovana je i umetnica performansa Marina Abramović za izuzetne zasluge u oblasti umetnosti.

„Danas je veliki dan za Srbiju, njen dan, naš dan kada se rađala moderna država, kada je veliki vožd Crni Đorđe podigao ustanak, ali i dan kada je Srbija donela vanvremenski ustav ispred svog vremena – zagledani u pretke, spremni smo da radimo za budućnost našeg naroda i naše dece“, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Sretenje je za nas i bukvar i čitanka, vreme preispitivanja, i jedinstva našeg naroda gde god da živi, praznik svih koji vole i žive našu Srbiju, rekao je Vučić na otvranju ceremonije dodele odlikovanja povodom Dana državnosti – Sretenja, i čestitao praznik srpskom narodu na Kosovu i Metohiji, Crnoj Gori i Republici Srpskoj.

Dan državnosti Srbije je državni praznik Srbije koji se praznuje 15. i 16. februara, a ustanovljen je u spomen na dan kada je na zboru u Orašcu 1804. godine dignut Prvi srpski ustanak i dan kada je u Kragujevcu 1835. godine izdat i zakletvom potvrđen prvi Ustav Knjaževstva Srbije – Sretenjski ustav.
Ovaj datum je najbitniji datum u političkom, kulturnom i istorijskom kalendaru Srbije.