Ambasador Belgije i gradonačelnik Loznice posetili prvu koloniju pustovanja u Tršiću

Ambasador Kraljevine Belgije Kun Adam i gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović posetili su danas Naučno-obrazovni centar „Vuk Karadžić” u Tršicu , gde je u toku prva kolonija pustovanja.

Kolonija se održava sa namerom da se očuva kulturno nasledje Srbije i podstakne razvoj znanja u tradicionalnim tehnikama izrade rukotvorina, a uz podršku NALED-a i ambasada Belgije, Kanade i SAD.

Grad Loznica je izabran za mesto održavanja ove kolonije sa ciljem da ona preraste u tradicionalnu, na osnovu dugogodišnje partnerske saradnje sa Etno mrežom i vrednim članicama udruženja žena iz Loznice (Udruženje poslovnih žena „Kreativna vizija“, Udruženje „Mina Karadžić“ i Udruženje „Riznica“). Kolonija je odgovor na veliku zainteresovanost da se organizuje program usavršavanja žena iz zanatskih udruženja koja se bave pustovanjem, a upravo Loznica nudi jedinstvene mogućnosti za razvoj veština, razmenu znanja i afirmaciju za sve proizvođače i udruženja koja se posvećeno bave pustovanjem. Kolonija nastoji da animira lokalnu zajednicu, republičke institucije, medije i međunarodne partnere da se aktivno uključe u promociju i očuvanje tradicionalnog nasleđa i rukotvorina.