Gradonačelnikova čestitka povodom Savindana

Povodom Savindana, školske slave, koja se ove godine zbog virusne pandemije u školama obeležava, razumljivo, u smanjenom obimu prisutnosti, prazničnu poruku lozničkoj prosvetnoj javnosti uputio je gradonačelnik Vidoje Petrović, koji je inače i jedan od nosilaca Svetosavskog ordena Sinoda Srpske pravoslavne crkve.

Gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović

,,Uvaženi prosvetni radnici i učenici,
Sa željama da svi budete zdravi, srećni i napredni, čestitam Vam školsku slavu, Savindan.
Sveti Sava, prvi srpski arhiepiskop uvek je sa nama i na svakom mestu. Ovaj duhovnik nas neprestano poziva da u duhu njegove misije budemo učeni, čestiti i dobri ljudi, da razvijamo i unapređujemo školstvo na svim nivoima, čuvamo svoj jezik, nesebično delimo sa drugim narodima i kulturama vrednosti naše jezičke, prosvetne i naučne baštine.
U ličnosti Svetoga Save, valjanog državnika, vrednog zakonodavca, najvećeg prosvetitelja i hrišćanskog filozofa, možemo da sagledamo snažnu misiju svetosavlja. Ona je stalna inspiracija svake epohe, obasjava naše vreme i mesto Loznice u savremenom dobu.
Pružajući svaki vid podrške učenicima, njihovim roditeljima i prosvetnim radnicima osnovnih i srednjih škola, deci najmlađih uzrasta u novim obdaništima na teritoriji Loznice, uz podršku naše države i vlade, već dugi niz godina dajemo podsticaje novim „ambasadorima“ znanja iz zavičaja velikana.
Ponavljanje je majka učenosti, ali često i prepreka stvaralaštva, pisao je Rastko Nemanjić. Na temeljima tradicije nastavili smo da osavremenjavamo izvođenje nastave kroz opremanje školskih učionica i kabineta. Obezbedili smo i druge podsticaje našim đacima kroz bolju upisnu politiku u srednjim školama kojom su, novim i kreativnim zanimanjima, obuhvaćena i deca sa posebnim potrebama. Pružamo podršku za besplatan prevoz, nabavku udžbenika, ishranu, školska takmičenja. Uostalom, ovo je godina u kojoj će biti obeleženo više jubileja kao što je vek i po lozničke Gimnazije i drugi. Pred nama je godina novih investicija u naučni podmladak grada, kao što je izgradnja Inovacionog centra, gde će naši učenici usvajati nova znanja i veštine, sledeći put tvorca novih ideala, našeg najvećeg prosvetitelja – Svetog Save.
U to ime i na ponos Loznice čestitam školsku slavu svim zaposlenim u lozničkoj prosveti. Srećan praznik“ – poruka je gradonačelnika.