Narodna skupština Republike Srbije ukinula je večeras vanredno stanje, koje je uvedeno 15. marta zbog epidemije koronavirusa.

Za ukidanje vanrednog stanja glasalo je 155 poslanika, dok protiv nije bio nijedan glas.

Ukidanje vanrednog stanja ne znači da se vraćamo na rutinu pre 15. marta, jer na snazi ostaju i dalje pojedine mere koje su uvedene kako bi se smanjila mogućnost širenja virusa korona.

Poslanici su usvojili i Zakon o važenju uredbi koje je Vlada Srbije, uz supotpis predsednika Republike, donela za vreme vanrednog stanja i koje je Narodna skupština potvrdila.

Ukinuto je 11 uredbi koje su važile za vreme vanrednog stanja, a odnose se na organizaciju rada, deo poreskih mera, način zaduživanja, učešće u krivičnom postupku.

Takođe, nadležne izborne komisije će 11. maja doneti rešenja o nastavljanju sprovođenja izbornih radnji, navodi se u saopštenju Vlade Srbije. 

Na snazi ostaje držanje distance od dva metra, do daljeg će se morati  izbegavati kontakti – zagrljaj, rukovanja, stariji od 65 će moći da se kreću kada god požele, ali je preporuka da i dalje više vremena provode u svojim domovima. Rukavice i maske biće obavezne u javnom prevozu, ali i restoranima i kafićima,  zabrana javnih okupljanja, nema nastave u školama – ostaje nastava na daljinu, nema bioskopa i pozorišta.

Šetnja je dozvoljena, ali nikako u grupi. Slavlja poput krštenja, rođendana i svadbi biće dozvoljena od 15. juna.

 

PODELI