Loznički penzioneri uzvraćaju mladima za nesebičnu pomoć

KOL centar Štaba za vanredne situacije grada Loznice funkcioniše od 17. marta. U operativnom centru volonteri dežuraju u tri smene, od 00 – 24 sata, a do sada su imali preko 3300 poziva i nešto više od 600 izlazaka na teren. Sugrađani, koji zbog samoizolacije ili starosne granice od 65 godina nisu u mogućnosti sami da obave kupovinu, odu u apoteku, podignu penziju ili uplate račune, imaju potrebu i da se na neki način zahvale volonterima koji iz dana u dan to obavljaju umesto njih.
Zbog brige koju volonteri pružaju starijim sugrađanima i lepih reči koje u ovo teško vreme virusa za sve mnogo znače, Cvija i Čedomir Mijić, oboje u osmoj deceniji života, osetili su potrebu da uzvrate na sve dobro što ovi mladi Lozničani iz dana u dan rade, pa su u susret najradosnijem hrišćanskom prazniku Vaskrsu sve dežurne u KOL centru iznenadili tortom, koju je, nakon što su za nju i deda Čedu obavili kupovinu, baka Cvija uručila dežurnom volonteru.
Loznička penzionerka, koja neumorno održava baštu i domaćinstvo, priprema se za krsnu slavu Đurđevdan, kada ima u planu da ponovo nešto slatko umesi za volontere koji je veoma podsećaju na njene unuke – Svi su dobri, poslušaju me. Setim se da i ako moj unuk tako nekom pomogne , da će i njemu neko nešto dati. Sve su to moja deca, kaže baka Cvija.
Naša ćerka živi u Novom Sadu i ne može da dođe zbog posla. Imamo unuke u Šapcu, oni zbog školskih obaveza ne mogu da dođu tako često da nam pomognu, objašnjava deda Čedo. Na pitanje koliko mu znači pomoć volontera Štaba kaže – Nemam reči, hvala im svima, usluže nas, odnosu – donesu kao što bi i moje dete.
Ovaj gest je sve nas u KOL centru prijatno iznenadio pa smo osetili potrebu da pored redovne isporuke namirnica, i mi skromnim poklonom uzvratimo pažnju, kaže Gordana Antić, devojka koja od početka vanrednog stanja aktivno volontira i naglašava da je ovaj vid aktivizma oplemenjuje.

Ispred Gradskog štaba za vanredne situacije koordinator KOL centra Milorad Matić ističe da je kako za volontere, tako i za sve građane ovo jedna životna škola – Ponekad je, pored konkretne pomoći potrebna i samo lepa reč u ovim teškim situacijama. Naši volonteri zaista pružaju svu pomoć iz srca, što naši najstariji sugrađani primete kao što smo videli na primeru porodice Mijić koja je imala potrebu i da na neki način uzvrati. Ova situacija će proći ali zadovoljstvo davanja, dati i pomoći ljudima koji su nevolji je nešto što ostaje za ceo život, zaključio je Matić.
Pored aktivnosti u KOL centru, 180 volontera je u protekloj sedmici isporučilo 11 263 paketa pomoći koje je Gradski štab obezbedio za penzionere čija su primanja manja od 25000 dinara. Pored njih tu je i 20 psihologa i pedagoga koji su uvek na raspolaganju svim sugrađanima koji imaju potrebu za informacijom ili savetom.