Gradonačelnik uputio apel – Briga o zdravlju i životu svakog čoveka prioritet

Posle šest nedelja od kada je uvedeno vanredno stanje zbog epidemije virusa „Kovid 19“ i primenjenih mera koje je propisala Vlada Srbije, na području Mačvanskog upravnog okruga zabeleženo je 106 obolelih i zaraženih tim virusom: u Šapcu 62, Loznici 28, pet u Krupnju, po četiri u Koceljevi i Vladimircima, dva u Malom Zvorniku i jedan u Ljuboviji.

Ove podatke danas je na redovnoj konferenciji za štampu u Gradskoj upravi saopštio gradonačelnik Loznice, komandant Gradskog štaba za vanredne situacije Vidoje Petrović.
– U Loznici su za to vreme preduzete sve preventivne mere kako bi se rizik od infekcije virusom korona sveo na minimum, rekao je naglašavajući da je uz snažnu podršku svih građana i njihovog korektnog odziva u primeni odgovarajuće zaštite, broj zahvaćenih virusnom infekcijom, ostao na ovom broju.

– Ohrabrujuća je vest da imamo već i prve pacijente koji su izlečeni i oporavljeni, vraćeni u svoje domove – naveo je Petrović. Ipak, ne sme nas zavarati stanje da se na temelju te činjenice, u lepim danima koji dolaze, zaborave mere preventive i opreznosti. Zato se nastavlja dezinfekcija najvažnijih objekata u gradu poput Doma zdravlja i Opšte bolnice, Centra za triažu, privremene Kovid bolnice u delu Specijalne bolnice u Banji Koviljači, Suda i Tužilaštva, parkova, najprometnijih ulica i trotoara, prostora oko pošte, banaka, apoteka, zelene pijace i drugih – rekao je on.

Odgovarajući na pitanja medija kakva je situacija u Opštoj bolnici, gde je kod jednog lekara potvrđeno prisustvo virusa kovid – 19, gradonačelnik Loznice kazao je da je taj zdravstveni radnik zaražen obavljajući časno svoj posao prilikom ispomoći jednoj klinici u Beogradu gde je pružao pomoć drugima.

– U ovom vremenu najbitniji su čovek, zdravlje i život svakog čoveka. Moj apel u ovom momentu je da, pre svega, brinemo o ljudima, o njihovom zdravlju i da imamo na umu da su posle testiranja svih sa kojima je on bio u kontaktu, ili je postojao osnov da je moglo doći do prenošenja virusa, svi oni negativni – istakao je komandant Štaba.
Prema njegovim rečima Gradski štab za vanredne situacije u Loznici funkcioniše kao kolektivni organ, gde je hiperaktivnost iskazao Kol centar sa više od dvesta volontera i ustaljenih akcija, među kojim je najnovija raspodela humanitarnih paketa, koju su uz većinsku podršku grada pomogli i loznički privrednici.

Uz poziv građanima da se i dalje pridržavaju propisanih mera i uputstava dok traje epidemija, Petrović je podsetio na nove mere Vlade Srbije čiji je cilj da se u skladu sa situacijom uspostavlja normalizacija daljeg rada i života u našem gradu. Tako će, od ponedeljka, opet u punom kapacitetu funkcionisati Služba objedinjene naplate u preduzeću „Loznica razvoj“ što će rasteretiti rad na šalterima pošti, banaka i drugih ustanova.

Shodno daljim merama vlade uspostavljaće se rad u Gradskoj upravi, dok su komunalna javna preduzeća bila u kontinuiranom procesu rada uz primenu naloženim mera ličn e i kolektivne zaštite. Gradonačelnik Loznice sa zadovoljstvom podseća na poziv predsednika države i centralnih vlasti, da se inteziviraju građevinske aktivnosti. Polako, ali sigurno vraća se život, privode se kraju aktivnosti na rekonstrukciji tri objekta Opšte bolnice, rekao je Petrović, pozivajući građane da nastave mere socijalnog distanciranja, jer samo tako, čuvajući sebe i svoje najbliže, iskazuju i najveći stepen lične i društvene odgovornosti.