Opšta bolnica Loznica bez inficiranih virusom Kovid-19

 

Opšta bolnica u Loznici po dobijanju rezultata testova zaposlenih na virus Kovid-10, uputila je saopštenje za javnost u kom se navodi:

Lekar infektolog Opšte bolnice Loznica proveo je nedelju dana kao ispomoć na Klinici za infektivne i tropske bolesti, a na zahtev Ministarstva zdravlja Republike Srbije. Isti je po povratku iz Beograda bio u samoinicijativnoj samoizolaciji u hotelu u Loznici. Prvi test na COVID 19 virus pokazao je kod kolege infektologa negativan rezultat. Na Infektivnoj klinici u Beogradu mu je rečeno da može da nastavi rad na odeljenju infektologije uz pojačane mere zaštite, što je on i uradio. Uprava bolnice mu je predložila da se odmori nekoliko dana, a koleginica iste specijalnosti upućena je na ispomoć na Infektivnu kliniku u Beogradu po zahtevu Ministarstva zdravlja Republike Srbije. Kod kolege infektologa u petak je ponovljen drugi test kojim je potvrđeno prisustvo infekcije COVID 19. Sledećeg dana lekar infektolog je sanitetom Opšte bolnice Loznica prevezen i smešten na Kliniku za infektivne i tropske bolesti Beograd i isti je dobrog zdravstvenog stanja. Lekar infektolog koji je pozitivan na COVID 19 virus je požrtvovan i posvećen lekar, koji je od samog početka epidemije kao i svi ostali infektolozi na prvoj liniji fronta u borbi sa ovom pošasti. Lekar infektolog kada je saznao da je pozitivan na COVID 19 naveo je sve kontakte, tako da je desetoro zaposlenih u lozničkoj Opštoj bolnici odmah otišlo u samoizolaciju u svoje kuće.

Danas, 22.04.2020. godine isti su testirani na prisustvo SARS CoV-2 virus. Kod svih testiranih zaposlenih testovi su negativni, a u kućnoj samoizolaciji nalazili su se na osnovu rešenja sanitarnog inspektora zbog kontakta sa lekarom infektologom, koji je, kao što je već navedeno pozitivan na prisustvo virusa.

Infektivno odeljenje lozničke Opšte bolnice je inače pod velikim pritiskom s obzirom da dva od tri doktora ne rade, ali je obezbeđena ispomoć drugih lekara. Zdravstveni radnici, koji su imali visok rizik od infekcije, a većina ih je sa infektivnog odeljenja, njih ukupno deset, će i pored negativnog testa ipak, po preporuci epidemiologa nastaviti samoizolaciju još četrnaest dana. Rad odeljenja će se nastaviti nesmetano, preraspodelom kadra sa drugih odeljenja. Važno je napomenuti da i pored brojnih kontakata koje je ovaj lekar imao, a svi su evidentirani i provereni od strane epidemiologa, nije došlo do ulaska infekcije u lozničku Opštu bolnicu.