Trijažni centar za prijem pacijenata sa simptomima korone

Na osnovu preporuka Ministarstva zdravlja koje su  dobili  Dom zdravlja i Opšta bolnica Loznica formiran je Trijažni centar u Loznici, koji je vidno obeležen (svetlosno i elektronski) i izolovan od ostalih jedinica zdravstvenog sistema kao ograđen prostor od ulice, kako osobe koje dolaze u ovaj centar ne bi bile u neposrednoj blizini onih koje idu u druge zdravstvene ustanove u sklopu iste zgrade (Dom zdravlja, Opšta bolnica, Apoteka).

Trijažni punkt je propisno obeležen i izdvojen uz pomoć sredstava koje je obezbedio Gradski štab za vanredne situacije grada Loznice.

Cilj preporuke Ministarstva zdravlja je da se prema do sada raspoloživim informacija iz regiona, gde je broj obolelih bio ili je i sada veliki, napravi jednistven protokol lečenja obolelih od virusa kovid-19, da bi se nega i lečenje standardizovali i lekarima koji nisu infektolozi jasno prikazalo na koji način treba tretirati pacijente zaražene koronom.

Rano prepoznavanje sumnjivih slučajeva omogućava pravovremenu primenu mera za prepoznavanje i kontrolu infekcije. Rana identifikacija onih sa teškom kliničkom slikom omogućava momentalno pružanje lečenja i bezbedan brzi prijem, ili preusmeravanje u intenzivnu negu prema već postojećim nacionalnim protokolima.

Kod pacijenata sa blažom kliničkom slikom hospitalizacija možda neće biti potrebna osim ukoliko postoji rizik od brzog pogoršanja zdravstvenog stanja. Svi pacijenti koji su na kućnom lečenju, treba da dobiju savet da se ponovo obrate u bolnicu, u slučaju pogoršanja.

Trijažni centar raspolaže ekipom zdravstvenih radnika 24 sata (lekarski tim, laboratorija, rentgen dijagnostika…).

Procedura zbrinjavanja pacijenta u trijažnom centru obuhvata davanje medicinske maske pacijentu koji se potom upućuje u odvojenu prostoriju za izolaciju. Preporučeno obavezno rastojanje između pacijenata kod kojih se sumnja na infekciju korona virusom, ali i svih drugih  je najmanje jedan metar,  a pacijentima se takođe daju instrkcije da pokriju nos i usta tokom kašljanja i kijanja sa maramicom ili podlakticom nakon čega je potrebno oprati (dezinfikovati) ruke.

Pre pregleda u Trijažnom centru treba se javiti na brojeve telefona:  062 8066540 odnosno na  0628066541 kad

a su deca i mladi u pitanju nakon čega se u dogovoru sa lekarom dogovara pregled. Lekarski tim obrađuje i trijažira dalje i uključuje dodatne konsultacije i analize prema potrebi.