Trinaestogodišnjaku iz Lipnice lekari su morali da amputiraju dva prsta na desnoj šaci zbog teških povreda koje je zadobio od eksplozije petarde. On je u nedelju uveče sa teškim povredama i opekotinama šake primljen u lozničku Opštu bolnicugde je obavljena hitno intervencija.

Dragana Vasiljević, predstavnica bolnice za odnose sa javnošćupotvrdila je da su zbog težine povreda dečaku morali biti amputirani kažiprst i srednji prst, a teško je povređen i domali prst koji su lekari uspeli da sačuvaju. Dečak se nalazi na odeljenju ortopedije i u stabilnom je stanju, potvrdila je ona. Nažalost, ovaj slučaj potvrdio je da korišćenje petardi i priotehnike,naročito masovno, tokom predstojećih novogodišnjih praznika može biti veoma opasno i ostaviti trajne posledice. Kako bi se ovakve nesreće sprečile, MUP je predložio izmene i dopune Zakona o javnom redu i miru koje predviđaju strože kazne. Ubuduće bi kazne za korišćenje pirotehničkih sredstava, paljenje i bacanjem petardi, topovskih udara i slično umesto dosadašnjih deset do pedeset hiljada bile od pedeset do sto hiljada dinara. Odgovornost za decu mlađu od 14 godina snosiće njihovi roditelji, staratelji ili usvojitelji koji će plaćati kaznu ili obavljati društveno koristan rad od 40 do 120 sati. Osim bacanja pirotehničkih sredstava, opasno je i što se stavljaju u staklene tegle ili flaše pa prilikom eksplozije njihovi delovi lete unaokolo i mogu dovesti do ozbiljnih povreda. Mlađi od 18 godina ne mogu kupovati pirotehnička sredstva dok bi ostali, ako to već žele, trebalo da ih nabavljaju u ovlašćenim radnjama, a prodavci su dužni da ih upoznaju sa načinom upotrebe i rokom trajanja onoga što uzimaju. Problem je nabavka petradi i ostale ’’municije’’ na ulici i pijacama jer to može biti pirotehnika sa isteklim rokom trajanja. Takve petarde ne gore nekoliko sekundi već mogu gotovo odmah eksplodirati i naneti povrede sa teškim posledicama.

U vreme novogodišnjih praznika uplašeni detonacijama stradaju i kućni ljubimci od srčanog udara, a takvih slučajeva je svake godine, prema pisanju nekih medija, oko pet hiljada.

PODELI